Афганистански бунтовници нападнаха правителствената делегация, която посети мястото, където преди два дни американски войник застреля 16 цивилни.

По-рано днес талибаните в Афганистан заплашиха да обезглавят американски войници в знак на отмъщение.

В правителствената делегация, посещаваща село Баланди в провинция Кандахар, са двама от братята на афганистанския президент Хамид Карзай и няколко висши служители по сигурността.

Афганистанските сили са отвърнали на огъня. Един афганистански войник и трима бунтовници са загинали при инцидента.

Висш афганистански служител заяви пред Би Би Си „Мога да потвърдя, че талибаните са предприели атака от няколко страни срещу правителствената делегация. Делегацията беше там за да се срещне с жители и племенни старейшини. Това е район, където има и действат талибани. На този етап нашите сили отвръщат на огъня".

По-късно Куайм Карзай поясни пред АП, че делегацията вече е в безопасност и е на път към Кандахар.

Тази сутрин 600 студенти участваха в шествие в източния град Джалалабад, осъждайки неделната атака от американския войник. Те скандираха „Смърт за Америка! Смърт за Обама".

Американският президент определи нападението като „абсолютно сърцераздирателно и трагично", но посочи, че международните сили трябва да се изтеглят от Афганистан по разумен начин. Той допълни, че няма да „забърза напускането" на американските войници.