Външните министри на ЕС единодушно подкрепят изпращането на миротворческа мисия на ЕС в зоната на конфликта между Русия и Грузия.

Това стана ясно по време на пресконференцията, която дадоха френският външен министър Бернар Кушнер, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Хавиер Солана и еврокомисарят по разширяването Оли Рен, след извънредната среща на министрите.

Френският министър Бернар Кушер откри пресконференцията, след заседанието, което имаше за цел да разреши кризата.

По думите от трите обсъждани текста по примирието, един е бил приет и по него ще се работи с всички страни, включително и с Абхазия.

Той ще бъде представен и пред ООН.

Върховният представител на ЕС по външната политика Хавиер Солана благодари на френския президент Никола Саркози за работата му по разрешаването на конфликта и добави, че политическото му разрешение ще отнеме време.

Искаме решение на конфликта, но първо трябва да се уверим, че прекратяването на огъня реално се спазва. Тогава може да направим нещо повече, каза Солана.

От 3 до 10 млн евро хуманитарна помощ ще бъде отпусната за Грузия, обяви еврокомисарят Оли Рен, като подчерта, че всички страни, участващи в конфликта трябва са спазват международните закони за хуманитарна помощ.