Гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас "хвърли втората бомба" на финансовите пазари, призовавайки за предсрочни избори в Гърция, информира money.bg.

Според Самарас, който е шеф на опозиционната партия „Нова Демокрация", мястото на страната в Еврозоната е поставено под сериозен риск и затова са необходими предсрочни парламентарни избори.

Трябва да направим всичко, за да не допуснем европейската перспектива и бъдещето на страната да бъдат изложени на заплаха. Важно е да не ставаме съучастници с тези планове на кабинета, каза Самарас след среща с президента на Гърция Каролос Папуляс.
Подкрепата на дясноцентристката партия на Самарас е нужна на премиера Георгиос Папандреу, за да може инициативата за референдума да бъде одобрена от парламента в Атина.

Опозиционният лидер бе категоричен, че всеки един трябва да поеме своя дълг и подчерта, че със снощния призив за референдум относно втория спасителен план за Гърция, настоящият премиер Папандреу се опитва да спаси самия себе си и да си играе с бъдещето на Гърция в Европа и в Еврозоната.

Междувременно, според неназован германски източник твърде възможно е да се проведе спешен тристранен телефонен разговор между канцлера Ангела Меркел, Никола Саркози и Георгиос Папандреу, а причината е именно провеждането на този референдум.

Снощи, гръцката опозиция поиска нови преговори по дълговите проблеми на страната. Припомняме, на екстремно заседание, провело се на 26 октомври, лидерите на ЕС взеха решение за опрощаване на 50% от гръцкия дълг. Едновременно с това страната може да получи до 100 милиарда евро допълнителна помощ. В замяна на това управляващата партия ПАСОК се съгласи на многогодишна програма за икономии и съкращаване на външния дълг.