Предсрочното изтегляне на френския контингент от Афганистан, с което се ангажира в предизборната си кампания Франсоа Оланд, и последвалото уверение от страна на властите в Кабул, че са готови да поемат контрола над редица конфликтни зони, е доста рисковано.

Това е коментирал пред АФП западен дипломат, пожелал анонимност. Той подлага на съмнение казаното от афганистанския министър на отбраната, който обяви след балотажа във Франция, че местните военни в размирната страна са добре подготвени за поемането на отговорностите по сигурността.

Според западния дипломат обаче подобни думи не отговарят на реалната ситуация в Афганистан. Той се аргументира с положението в провинция Каписа, разкъсвана, по думите му, от етнически групи и представляваща огромна зона, която може трудно да бъде контролирана.

Припомняме, именно там четирима френски военни бяха убити от мъж, облечен в униформа на войник от афганистанската национална армия.

Намиращ се на два часа от Кабул, районът предоставя възможност за заобикаляне на столицата, ако не искаш да преминеш през контролирания път, допълва източникът. Ето защо регионът в и около Каписа е пълен с трафиканти и талибани.

В края на април генерал Емам Назар, който контролира Трета бригада на афганистанската армия, обяви, че намиращите се в Каписа бунтовници са приблизително 800, много от които муджахидини, както и чужденци, предимно пакистанци и араби.

През последните трийсетини години сред всички етнически общности в Каписа имаше сериозни битки. Районът е в бунт дори и в ежедневието си. Сега, когато французите си тръгнат, жителите ще продължават да се бият помежду си, допълва източникът.

От военна гледна точка не е практично изтеглянето на войските от тук (Афганистан - бел.ред.) до края на 2012 г., отбелязва и афганистанско официално лице от министерство на отбраната. Според него подобно решение е взето само на базата на предизборни обещания.

Ако отстраним всички бойни части, кой след това ще защитава конвоите от избиването им при завръщането в Кабул, пита още той.