Всяко забавяне на предсрочните парламентарни избори е време за сделки, в което задкулисните играчи в политиката ще направят своите оферти. Това предупреждение направи на пресконференция лидерът на НДСВ Антония Първанова.

Жълтите се включват в политическия глас през последната седмица и искат незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и свикване на избори за нов парламент. „По-лошото от правителството е парламентът", отбеляза още Първанова.

НДСВ има и своя теза по отношение на идеята на БСП за въвеждане на задължително гласуване, а именно, че НДСВ е била автор на подобна идея. Още през 2005-та година депутати от НДСВ са поставили въпроса за задължителен вот от парламентарната трибуна, а през 2007-ма година Симеон Сакскобургготски е обявил готовността за провеждане на референдум.

НДСВ не е забравило искането си за задължително гласуване и при изготвянето на настоящия Изборен кодекс на „червената" Мая Манолова, като на 20 януари тази година десните са представили на пресконференция комплект от мерки за стимулиране на задължителното гласуване.

Тогава НДСВ е получило подкрепа от ГЕРБ, като именно депутати на опозицията са вкарали в парламента предложението за задължително гласуване при писането на изборния закон.

„Този, който не е гласувал три поредни пъти - да не може да стане кандидат за депутат, кмет и общински съветник, или пък да заеме държавна и общинска служба", е само едно от предложенията на НДСВ относно правилата за задължителен вот.

„България без цензура" е взела двама евродепутати в следващия Европейски парламент от БСП, гласи прочитът на изборните резултати на НДСВ. Десните сравняват електората на социалистите и на партията на Николай Бареков и виждат, че именно новата политическа коалиция на ексжурналиста е откраднала гласове на левицата и така е успяла да вкара двама свои представители в бъдещия Европарламент.

Припомняме, че „България без цензура" събра над 10% подкрепа на изминалите европейски избори и по този начин изпраща Николай Бареков и зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки като евродепутати.

НДСВ е избрала обаче интересен начин за анализ на изборния резултат, а именно като сравни гласоподавателите на големите партии с данните от парламентарните избори през 2013-та година. В този анализ десните виждат, че ГЕРБ е загубила над 400 000 гласа, БСП няма вече над 500 000 гласа подкрепа, а ДПС е минус 14 000 гласоподаватели.

Плюс на гласоподавателите си на този евровот в сравнение с последните парламентарни избори има при НДСВ, които отчитат 2800 гласа повече. „Останахме верни на това да говорим за истинска европейска политика. Не купувахме гласове. НДСВ продължава напред", се зарече Антония Първанова.