Кюрдските сили започнаха офанзива на три фронта в Северен Ирак срещу "Ислямска държава", съобщиха от командването на силите, предаде „Франс прес".

Командирите заявиха пред медията, че силите са настъпили към град до сирийската граница, северно от контролирания от джихадистите иракски град Мосул и южно от ключовия петролен център Киркук.

Източник подчерта, че войниците са влезли в град Рабиа на границата със Сирия, след като са превзели селата Аз Саудия и Махмудия.

Сега войски водят боеве в центъра на Рабия", който се намира на около 100 километра северозападно от Мосул, поясни представителят.

Той подчерта, че силите, подкрепяни от артилерия и бойни самолети, също са атакували Зумар, на около 60 километра северозападно от града, близо до резервоара на най-големия в Ирак язовир, който е ключов в битката между кюрдите и джихадистите.

На юг кюрдските сили пешмерга си върнаха села около град Дахук с въздушна помощ. Сега силите напредват към село, което се намира на около 30 километра южно от Киркук.

В същото време Франция предприе въздушни удари в Ирак, британски и иракски бойни самолети също бяха активни в небето.