Полша е на път да сключи военни договори за 8 милиарда долара с американската компания Raytheon и европейската Airbus, съобщава местна медия и източник от военната индустрия на страната, предаде Ройтерс.

Спекулациите около потенциалните договори нарастват, след като президентът Бронислав Коморовски, премиерът Ева Копач и военният министър на страната се срещнаха, за да обсъдят модернизирането на въоръжените сили на Полша. По-късно днес се очаква пресконференция по темата.

Всекидневникът Gazeta Wyborcza информира, че американската компания Raytheon, създала американския зенитно-ракетен комплекс „Пейтриът", е избрана за доставчик на противоракетна система за отбрана със среден обсег на действие на стойност 5 милиарда долара. Това е и най-голямата военна сделка в историята на Полша.

В същото време източник от военната индустрия на Полша изтъкна, че страната е близо до избиране на Airbus за закупуване на 70 хеликоптера за 3 милиарда долара.

По-рано същият полски вестник информира, че Варшава е избрала хеликоптери модел Caracal EC725 пред американски и италиански конкуренти.

За противоракетния щит се конкурираха американската компания, френската Thales и европейската MBDA. През март военното министерство обяви, че до няколко седмици ще бъде взето решение.

„Избирането на „Пейтриът" не е изненада, защото Raytheon бяха фаворити", допълва изданието.

Решението за хеликоптерите е по-деликатно, защото има американски и италиански фабрики в Полша, които могат да бъдат засегнати.