Бургаският апелативен съд потвърди присъдата от 20 години затвор за убиеца на банкерката Павлинка Йовчева, съобщават от съда.

На 19 юни Бургаският окръжен съд осъди на 20 години затвор обвинения за убийството Любомир Симеонов. Той е признат за виновен в това, че на 23 септември 2013 г., около 08.15 часа на улица в Бургас, предумишлено умъртвил длъжностно лице по повод изпълнение на службата, като прострелял в гърдите с пистолет „Макаров" регионална директорка в регион „Банкиране на дребно" - Бургас, на банка.

Той е признат за виновен и в това, че е купил и държал огнестрелно оръжие - пистолет марка „Макаров" със заличени фабрични номера, и боеприпаси за огнестрелни оръжия - 11 броя патрони калибър 9x18, без да има за това надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, допълва БГНЕС.

Бургаският апелативен съд намери за обоснован и законосъобразен първоинстанционния съдебен акт в обжалваната наказателно осъдителна част. Решаващата инстанция е направила правилен и задълбочен анализ на събраните доказателства за поведението на подсъдимия преди, по време и след извършване на деянието, установи въззивният съд. Обоснован е изводът й за наличие на пряка връзка между умъртвяването на пострадалата и изпълняваната от нея служебна дейност, както и че престъплението е осъществено по повод изпълнение на службата на жертвата.