От СДС поискаха стенограмите от проведените от президента Георги Първанов разговори с председателя на Управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер да бъдат публично оповестени.

Желанието ни е продиктувано от засилилата се активност на Русия за построяването на АЕЦ „Белене", категоричната позиция на БСП, към която принадлежите, че втората атомна електроцентрала трябва да бъде изградена и недвусмислените експертни мнения, че реализацията на този проект е в разрез с икономическите интереси на България и ще обремени с необосновани разходи и загуби държавата ни за години напред.

Това се казва в писмото на СДС до президента, подписано от Мартин Димитров.

СДС призовава да бъдат публикувани на сайта на президентството и стенограмите от преговорите по съставянето на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС с мандата на последната от изброените партии.

Смятаме, че този документ е изключително важен за бъдещите поколения граждани и историци, които трябва да имат автентична престава за събитията, определили съдбата на България през този период на нашата съвременост.

Надяваме се, че като историк осъзнавате колко важни са тези документи за обективния подход към науката, за която дълги години сте работили, се казва в писмото.