Макар и не категорично, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу дава по-скоро положителна оценка за кандидатурата за еврокомисар на Румяна Желева след изслушването й от Европарламента.

Барозу обаче оставя без никакъв коментар представянето на Желева на изслушването.

Припомняме, евродепутатите изпратиха вчера писмо до Барозу, в което поискаха от него отговори за Румяна Желева до края на днешния ден.

То е подписано от всички политически координатори в Комисията по развитие, включително и от страна на ЕНП.

Краткият документ съдържа два въпроса към Барозу - дали Румяна Желева е дала всички необходими данни за себе си в съответствие с етичния кодекс на комисарите.

И холандката Крус се изложи пред ЕП. Явява се на повторно изслушване.
                                 Още...

Вторият въпрос на евродепутати е дали след изслушването на тази кандидатка, Жозе Мануел Барозу има доверие, че тя може да изпълнява ролята на Комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи.

Официално становището на Барозу ще бъде обявено в понеделник, но днес неофициално то бе цитирано и разпространено от редица медии.

В отговора си до евродепутатите Барозу заявява, че що се отнася до декларацията за интереси на Румяна Желева, ЕК разчита на личните декларации, които правят кандидатите, тъй като няма специално законодателство на ЕС в тази насока.

Междувременно "Файненшъл таймс" оцени по 5-балната система представянето на кандадат-еврокомисарите. Желева е с най-ниската оценка - 1
                      Още...

По мое искане, пише Барозу, г-жа Желева потвърди отново след нейното изслушване, че декларацията за интереси, която е публикувана и на интернет страницата на комисията, е изцяло акуратна и пълна.

Г-жа Желева вече публично предаде различни официални документи, за да покаже, че когато е подавала декларацията за интереси като номинирана за комисар, тя не притежава акции във фирмата, която е притежавала".

Припомняме обаче, че укорите към Желева бяха затова, че в продължение на две години 2007-2009 като евродепутат тя е притежавала въпросната фирма.

По втората - особено важна точка - за компетентността й - Жозе Барозу не коментира представянето на Желева по време на изслушването.

В отговора му - според снимка на писмото, разпространена от БиТиВи, се казва:

"Разглеждайки втория въпрос, аз припомням, че въз основа на член 17(7) от Договора на ЕС, следвайки предложението, направено от българското правителство и с мое съгласие, е избрана г-жа Желева като човек, който да заеме пост в Европейската комисия.
Разглеждайки нейната способност да се справи с изискванията на портфолиото на комисар за "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи", Г-жа Желева - която е два пъти избирана от българския народ като техен представител в ЕП и която е външен министър на страната си - има нужната основна компетенция и международен опит и показва нужното ниво, за да изпълнява тези функции, изисквани в параграф 17 (3) от Договора на ЕС."

В крайна смета, решението за българския кандидат остава в ръцете на евродепутатите

Разпределението на силите в Европейския парламент обаче не е в полза на Желева. Тъй като, макар ЕНП, които са с най-голяма група, твърдо да я подкрепят, ако социалисти, либерали и зелени се обединят срещу българския кандидат, то те имат сериозно превъзходство.

Припомняме, ЕНП е с 265 депутати, социалистите са 184, либералите 85, а зелените - 55.