Варна се превърна в своеобразна културна столица на Европа.
Това изтъкна президентът Георги Първанов пред 13-те държавни глави, участващи в 13-та среща на държавните ръководители на страните от Централна Европа.

В археологическия музей на морския град държавният глава откри уникална експозиция, обединяваща девет съкровища от шест музея в България.

Това е един добър шанс чрез присъствието на толкова много държавни глави да покажем богатството на страната, автентичния образ на България, автентичния образ на българското, посочи президентът.

Той изтъкна, че това богатство е не само гордост за българите. То е достояние на всички европейци, то е част от европейската цивилизация. Първанов уточни, че Врана е територията, на която е открито най-старото златно съкровище в света.

Участниците в 13-та среща на върха на страните от Централна Европа имаха възможността да видят най-старото злато в света – Вълчетрънското съкровище, съкровището от Дъбене, предмети от Некропола при Дуванли, находките от гроба на тракийски владетел в Златиница, Рогозенското съкровище, съкровището от Борово, Панагюрското съкровище и находките от Свиленград.

Това е рядък шанс за президентите да видят на едно място всичко онова, което обикновено на части обикаля света, коментира още президентът Първанов.

Най-важното обаче е верният прочит на историята, изтъкна той и подчерта, че историята ни има много повече факти за интензивно духовно общуване, отколкото факти за противопоставяне и конфликти, каквито за съжаление в предишните години често сме търсили.

При представянето на изложбата заместник-министърът на културата Иван Токаджиев изтъкна, че именно във Варна преди 7000 години се е зародила европейската цивилизация и сега тя за първи път представя най-представителните съкровища на България, събрани на едно място.