Представители на Иран и постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, и Германия, се очаква днес да сключат рамково споразумение след близо година и половина на интензивни преговори за ядрената програма на Техеран, съобщават Ройтерс и „Франс прес".

Външните министри на Иран, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Русия и Германия се надяват да съгласуват работна рамка за ядрено споразумение по време на днешните преговори в Лозана, които вече започнаха. Крайният срок изтича в полунощ.

Руснаците оптимисти, очакват ядрено споразумение с Иран
Още...

Все още има трудни въпроси...Опитваме се много усилено да ги преодолеем, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е в Лозана от сряда.

Кери се срещна днес с колегите си от Франция, Великобритания, Китай и Германия. Иранският външен министър ще се присъедини по-късно към колегите си от САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Китай. Руският външен министър Сергей Лавров напусна разговорите вчера и ще се върне само ако има „реалистичен" шанс за договор, каза говорителят на руския дипломат.

Източник посочи, че продължилите цялата нощ в Лозана двустранни консултации с Иран не са довели до пробив. Основните нерешени въпроси са свързани с въпроса за вдигането на санкциите срещу Иран, срока за замразяването на ядрената програма, предлага се минимум 10 години, и броя на центрофугите за обогатяване на уран.

Няма да има споразумение, ако въпросът със санкциите не бъде разрешен", каза ирански ядрен преговарящ.

Окончателната форма и съдържание на споразумението трябва да бъдат съгласувани между преговарящите страни до 30 юни. Страните все още имат големи разногласия по техническите аспекти на споразумението, които трябва да бъдат изчистени до края на юни.