Петиция с искане израелският премиер Бенямин Нетаняху да бъде съден за военни престъпления, събра в интернет за месец повече от 100 000 подписа във Великобритания и съгласно британското законодателство, трябва да бъде обсъдена в парламента, предадоха световните информационни агенции. След като подписалите се преминаха 10 000, британското правителство коментира, че държавните глави, пристигнали на посещени, имат имунитет, който не позволява да бъдат арестувани или съдени.

Тя бе публикувана на сайта Petition.parliament.uk, специалния сайт на правителството за подобни петиции, на 7 август. В текста се припомня, че скоро предстои визита на премиера в страната. Настоява се при пристигането му в Лондон през септември да бъде арестуван и съден заради смъртта на 2000 цивилни през 2014 година в Газа, по време на войната между Израел и Хамас.

Израелските власти коментираха документа като "ПР акция без особено значение".

По време на посещението си следващата сряда, Нятаняху ще има среща с британския си колега Дейвид Камерън. Очаква се двамата да обсъдят широк кръг от въпроси, сред които иранската ядрена програма, ситуацията в Газа и замразените в момента мирни преговори между израелци и палестинци.

По време на посещението се очакват и протестни акции в солидарност с Палестина.

This content was originally published by teleSUR at the following address: 
"http://www.telesurtv.net/english/news/Netanyahu-Arrest-up-for-Debate-as-UK-Petition-Hits-Target-20150905-0003.html". If you intend to use it, please cite the source and provide a link to the original article. www.teleSURtv.net/english