Стотици новозеландски студенти използват социалната мрежа Facebook, за да се организират в отряди за подпомагане на пострадалите от поразилото страната земетресение, съобщава TechNews.bg.

Идеята дошла на студента по право в Кентърбърийския университет Сам Джонсън след като научил, че уроците му са отменени за една седмица след труса със сила 7 степен по Рихтер, разтърсил Кристчърч, втория по големина град в Нова Зеландия.
„В събота вечерта видях всички тези групи във Facebook като „Аз оцелях при земетресението, нека се напием" и други такива, - разказва 21-годишният студент, който е убеден, че оцелелите от подобно бедствие трябва да направят нещо по-полезно за обществото.

Джонсън създал групата „База за студенти доброволци за почистване на разрушенията от земетресението", като призовал своите колеги да помогнат за изчистване на отломките из града след най-разрушителното земетресение в Нова Зеландия за последните почти 80 години.

„Реакцията беше изумителна, - казва студентът, описвайки как 300 души са се вписали в групата през първия ден, а досега почти 1900 са се регистрирали, за да се присъединят към групата Доброволците тръгнали из града, снабдени с лопати, колички и кофи. Започнали работа на групи от по 20 души, действайки в тясна връзка с органите за спешна помощ.

„Някои от гражданите избухват в сълзи, когато дойдем", казва Джонсън. „Дворовете им са затрупани с парчета и им е трудно да се справят сами. Те имат нужда от мъничко помощ."
Според инициатора, не само студенти имат желание да се включат и да си изцапат ръцете с полезна работа. „Идват и деца от училищата, страхотно е да видиш малките ентусиасти да помагат".

До този момент доброволците са получили повече от 5000 съобщения за подкрепа от цял свят. Според Джонсън, инициативата би била невъзможна без модерните социални мрежи. "Вероятно човек би могъл да направи нещо с електронна поща, но не може да достигне тези цифри", казва той.