Рекордно харчене в последната седмица е направило предишното правителство, съобщи лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той представи данни на БНБ, според които от 1 до 10 юли, бившото правителство е похарчило 621 млн. лв.

Има дни, в които са похарчени над 200 млн. лв. изтъкна Димитров.

Той заяви, че СДС ще поиска анкетната комисия, която парламентът ще формира за ревизиране на сделките на правителството от последната година, да провери на кои фирми и за какво са плащани парите.

Освен това СДС ще предложи парламентът да поиска от Сметната палата да извърши одит на ДФ „Земеделие" и също на предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Според СДС антикризисните мерки закъсняват и за това е крайно наложително парламентът по-скоро да разгледа законопроекта на СДС за съкращаване на срока за връщане на ДДС.

Съкращаването на тези срокове би предпазило много фирми от фалити и е мярка за запазване на работни места, подчерта Мартин Димитров.

Според Мартин Димитров преди да бъде реализирана лансираната идея от финансовия министър Симеон Дянков за закриване на всички държавни агенции, трябва да се направи обстоен анализ и да се покажат разходите и ползите от всяка една агенция.

От СДС съобщиха още, че ще предложат актуализация на бюджета на Здравната каса.

След заседанието на НИС на СДС Мартин Димитров съобщи, че е решено партийната конференция да се проведе на 10 октомври във ВИАС. Очаква се да бъдат направени промени в устава, но няма да се променя начинът на избиране на ръководство, съобщи Ваньо Шарков.

СДС са категорични, че Синята коалиция и ГЕРБ не бива да отстъпват от позицията за големите инфраструктурни проекти - че Белене може да се реализира само ако се намерят частни компании, които да поемат риска; че Бургас-Александруполис е рисков за приходите от туризма.

„Няма нищо лошо да се говори с Путин, но трябва да се защитават тези позиции", коментира Мартин Димитров.

По въпроси за разговорите с Брюксел и усвояването на еврофондовете Мартин Димитров заяви, че е необходима ревизия на всички оперативни програми.