Разстрелът на руския опозиционер Борис Немцов уби всякаква надежда за мирен политически преход в Русия от правителството на руския президент Владимир Путин. Това заяви в интервю за Ройтерс Гари Каспаров.

„Борис се надяваше, напразно както виждаме, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано, демократично правителство", каза той.

Сега не виждам шанс в Русия бруталната диктатура на Путин да се промени в нещо умерено от преди 10 години, подчерта той, прогнозирайки, че ако настъпят промени, ще има масово надигане, придружено с насилие.

Припомняме, 55-годишният Немцов беше убит в петък вечерта до Кремъл.

Каспаров се присъедини към поддръжниците на Немцов, които подозират руските власти зад убийството, изпращайки ясно послание до антиправителствените активисти.

Това е сигнал, че на всеки може да му се случи всичко, ако участва в действията на опозицията, добави той. „Няма да си губим времето с теб да те съдим...правейки се, че уважаваме върховенството на закона. Ние просто ще те елиминираме", продължава Каспаров.

Бившият световен шампион по шахмат живее в САЩ. По думите му той няма охрана в САЩ и не смята, че жена му е в опасност, докато живее в Русия. Гари Каспаров беше категоричен, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов във вторник.

Не искам да си купувам еднопосочен билет", заяви той.

Запитан дали има някаква политическа стратегия, той отговори открито: „Нямам стратегия. Това не е игра на шах. В шаха ние имаме правила".

Според него има малки възможности за маневриране в Русия от страна на политическите активисти.

За каква стратегия можем да говорим, след като може да бъдете убит, заключи Каспаров.