Министърът на околната среда и водите Нона Караджова също се включи в пролетното почистване на парковете и градинките в столицата. Екоминистърът участва в оборката на Западен парк.

Тази инициатива е едно добро начало", коментира Караджова. Тя подчерта, че най-много може да се помогне на парковете и горите с това да не се изхвърлят боклуци на нерегламентирани места в природата. „Това е най-евтиното и изискващо най-малко усилия - да се обърнем към себе си", убедена е Караджова.

Тя подчерта, че няма никакъв смисъл от усилията на хората, ако след 1 година се върнем и видим същото сметище. „Това обезкуражава всички, които участват в подобни кампании", подчерта министърът.

Според нея чрез медиите призивът може да стигне до хората - както да почистим, така и да не изхвърляме отпадъците там, където е забранено.

На въпрос дали е достатъчен един ден за почистването на столицата, министър Караджова отговори, че ако се бяха включили всички софиянци, един ден можеше да стигне.
По думите й, в края на деня ще бъдат направени изчисления колко доброволци са участвали в почистването. Нона Караджова изтъкна, че с радост нейното ведомство се е отзовало и оказва помощ на Столична община.

Смятах, че поне 50-100 хил. души можеха да се включат", посочи малко разочарована Караджова. Припомняме, по данни на кмета Фандъкова, към 12 часа почистващите са били 17 хиляди.

Екоминистърът разказа, че по пътя към Западен парк сутринта е видяла хора, които почистват и засаждат цветя около своите блокови пространства.
Това е нашият град. Ние живеем тук", посочи Караджова и обясни, че столичани трябва да се грижат за чистотата на своя град.

На въпрос дали боклукът ще се събира разделно, Караджова посочи, че това е невъзможно. „По всичко личи, че този боклук е отлежавал тук с години. Замърсен е до такава степен, че не би могъл да отиде за рециклиране в нито една от инсталациите в страната", коментира екоминистърът.

Самата тя заедно с голяма група столичани са се потрудили да изчистят огромно количество пластмасови класьори и папки, изхвърлени на поляната, вероятно от офиси. „Това е просто недопустимо", категорично обяви министърът на околната среда и водите.

Тя посочи, че хората, които се съобразяват с наредбите на общината трябва да търпят тези ужасни гледки в парковете. „Много е важно да сме нетърпими към своите съграждани, които си позволяват подобно поведение", заяви категорично Нона Караджова.

Тя изрази надежда, че все повече стават хората, които обичат природата и искат чиста околна среда. „Това е въпрос на естетически потребности", коментира още екоминистърът.

По думите й, сумите от данъците на софиянци са достатъчни за събиране на отпадъци от контейнерите и такива, които случайно са попаднали на улицата. „Да, можем да изхвърляме всичко където ни е удобно, но ще трябва да плащаме стократно повече", категорична е Караджова.

Тя посочи, че в момента се подготвя и нов Закон за управление на отпадъците. Поводът за този закон е европейска директива от 2008 г., която въвежда две много важни цели за рециклиране на отпадъците. Като страна-членка на ЕС България трябва да постигне тези цели. В закона се казва, че до 2020 г. страната ни трябва да достигне поне 50% рециклиране на битовите и 70% на строителните отпадъци.

„Имаме сериозно предизвикателство пред нас. Изискват се много усилия от общините и бизнеса, а от друга страна, това е възможност за създаване на много нови работни места", коментира Караджова. По думите й, законът разпределя отговорностите и в него са въведени механизми, които да подтикнат отговорните институции и бизнеса за постигането им. „Когато няма стимулиращи механизми, съответно има огромно изоставане", отбеляза екоминистърът.

Тя посочи, че от няколко години във връзка с изискване на европейското законодателство в България са въведени и развити няколко системи за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъците. Тези системи се прилагат у нас от 2004-2005 г., а старите страни-членки на ЕС въвеждат системите още през 80-те години.

Нона Караджова припомни, че става въпрос за системите за събиране, рециклиране и оползотворяване на електронно и електрическо оборудване, малки портативни батерии, автомобили, излезли от употреба, акумулатори и отпадъчни масла от автомобили, отпадъчни опаковки като пластмасови бутилки и шишета.

Министър Караджова коментира и факта, че вече се изискват документи за притежание или собственост на метали при предаването им в специализирани пунктове.

Министърът на околната среда и водите подчерта, че мярката се въвежда, за да се избегнат масовите случаи на кражби на кабели и желязо и предаването им за скрап. По думите й, липсващи метали на някои места много често могат да доведат и до нежелани инциденти.