Днес „Майкрософт" окончателно спря поддръжката на операционната система Windows XP", припомниха от офиса на компютърния гигант. По-рано днес компанията пусна последните обновления на сигурността, след което 13-годишната компютърна платформа ще спре да получава защита за новите заплахи на интернет пространството.

Подробности за последното обновление са публикувани на сайта на „Майкрософт". Очакват се 4 бюлетина за сигурността, от които 2 с критичен статус и 2 със статус важни. Ще бъдат обновени също и всички версии на вградения браузър, с изключение на 10-тата.

Предвид изтичащата поддръжка на „Windows XP", от компанията на Бил Гейтс приканиха частни потребители и компании да обновят операционните си системи, за да се защитят от кибер престъпници.

Повечето компании за сигурност ще продължат да актуализират антивирусния си софтуер за операционната система в близките една-две години, но „Майкрософт" обявиха, че след днешния ден не дават гаранции за безопасна работа с нея.

В тази връзка от БОРИКА напомниха, че за потребителите на банкови карти у нас няма да има риск, въпреки че АТМ терминалите работят предимно с „Windows XP". Апаратите работят в частни, защитени мрежи, които нямат достъп от интернет и не позволяват стартиране на злонамерен софтуер.

Много от банкоматите са защитени и с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в програмния код на АТМ устройството, успокоиха от БОРИКА.