От следващата година няма да се изплащат субсидии над 300 000 евро. До такова споразумение стигнаха Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и браншовите организации в сектора, съобщи БНР.

Остава предложеното от държавата за стимулиране на всички дребни фермери с по 1250 евро на година, въпреки настояването на земеделските организации.

Въвеждането на таван на евросубсидиите дойде по идея на самите земеделци, включително на зърнопроизводителите, които в последните години се смятаха за основните получатели на свръхсубсидиране.

Според сегашния вариант на концепцията сумите, получени като евросубсидии в размер над 150 000 евро, ще се намаляват с 5%. Тези, които са над 300 000 евро пък няма да се изплащат. Преди това обаче от сметката ще се изваждат разходите за заплати, данъци и осигуровки.

Спестените средства ще се прехвърлят към Програмата за развитие на селските райони (ПСРС) и ще се насочват към финансиране на животновъдство, зеленчукопроизводство и биопроизводство, пчеларство и към програмата за малки земеделски стопанства. Това отново е идея, идваща от фермерите.

Друг проблем, който притесняваше земеделците доскоро - този с тълкуването на понятието "активен фермер", също е разрешен. За „активни" ще се смятат земеделците, които формират поне една трета от дохода си от селскостопанска дейност и само те фермери ще бъдат подпомагани.