ЕС вече наложи санкции на Русия през март заради нахлуването и анексирането на Крим, но мерките са беззъби. Очаква се да се увеличат санкциите, но някои страни от ЕС не са склонни Кремъл да бъде наказан по-тежко заради Украйна, отбелязва Businessinsider.

Руската тактика да предизвика нестабилност в Украйна без реална военна намеса остро разделя ЕС около това дали трябва да се наложат икономически санкции, което към момента е малко вероятно.

Ройтерс разделя на три групи страните от ЕС по отношение на икономически санкции срещу Русия.

Великобритания, Франция, Дания, Швеция, Естония, Латвия, Литва, Полша и Чехия искат да се наложат икономически санкции.

Обама заговори за нови санкции срещу Русия до дни
Още...

Във втората група влизат държавите, които не са склонни: Португалия, Испания, Италия, Люксембург, Малта, Австрия, Унгария, България, Гърция и Кипър.

Третата група включва държавите, които не са решили: Ирландия, Финландия, Холандия, Белгия, Германия, Словакия, Словения, Хърватска и Румъния.

Според „Уолстрийт джърнъл" пакет от по-тежки санкции би включвал оръжейно ембарго (забрана за износ), спиране вносът на руски газ и забрана за купуване на руски тор.

Интересно е да се отбележи, че няколко страни, които вкарват повечето от газа си от Русия са за налагане на санкции, докато други, които не внасят никакъв руски газ са срещу санкции.

Ирландия, Великобритания, Португалия, Малта, Кипър, Испания и Дания не внасят газ от Русия. Франция, Италия, Румъния и Холандия внасят руски газ между 0.1% и 25%. Белгия, Германия, Люксембург, Хърватия и Унгария внасят между 25 и 50%. Между 50 и 75% - Полша, Австрия, Словения, Словакия, Гърция и между 75 и 100% - България, Чехия, Швеция, Финландия, Естония, Латвия и Литва.

Москва: САЩ използват Киев като пешка в геополитическа игра срещу нас
Още...

Русия доставя в Европа през „Северния поток" и Ямал 95 милиона кубични метра газ на ден, а руският износ през Украйна е 175 милиона кубични метра газ на ден.