Мюсюлманките във Франция вече няма да имат право да се появяват в специфичните си консервативни бански костюми, които покриват цялото им тяло, предаде АП.

Причината, която официално властите са дали за решението си, е хигиената, но е възможно ограничението да причини нови сблъсъци на религиозна основа.

Мюсюлманки вече са се оплакали от „сегрегацията", която не им позволява да съчетаят посещението на плаж или басейн с традициите на религията си.

Въпреки че изповядващите исляма във Франция са около 5 млн. души, страната от години провежда политика към премахване на традиционните им дрехи на публични места.

Френският президент Никола Саркози определи облеклото им като „затвор" за жената.

Местни власти и правозащитни организации се съгласяват с думите му. Векове са били нужни, припомнят те, за да се изравнят двата пола в обществото, а днес изкуствено се правят опити жената да бъде поставена по-долу от мъжа.

Според тях, правилата са за всички, без значение от каква раса са и каква религия изповядват. Общественото здраве трябва да бъде пазено, а плътните дрехи и забрадки могат да разнесат бактерии и вируси. Те сравняват случая с оплакванията на нудистите, които виждат свободата си застрашена, а също са неприемливи на публично място.