Стотици хомосексуалисти бягат от Уганда и строгото й законодателство срещу хора с такава сексуална ориентация и търсят спасение в Кения, но там попадат на още по-големи репресии, предаде BBC.

В Уганда през миналата година бе приет закон, според който гейовете ще бъдат наказвани с 14 години затвор първият път и доживот, ако се повтори. Също ще се наказват и хората, които са свидетели на това, ако не съобщят. Първоначално се предлагаше смъртно наказание за хомосексуализъм, но по-късно искането беше премахнато заради международен натиск. Правозащитни организации изразиха тревога от ръста на хомофобските прояви.

"По-леки" репресии включват много случаи на насилия от полицейски служители, арести, изгонвания от жилището, уволнения и други. Хомосексуални споделят, че се страхуват дори да подадат сигнал в полицията, защото ще се изложат на по-голяма опасност. Те масово напускат домовете си и бягат от големите градове в провинцията при роднини или в други държави.

В Кения обаче те попадат в бежански лагери, в които случители на реда бързо ги "набелязват" като "изгонените от страната си заради хомосексуализъм" и отново са безпощадни. На "различните" се налага да сменят по няколко жилища, биват отвличами, унижавани, убивани. Надяващите се на получаване на статут например срещат по-големи трудности от останалите бежанци.

Съобщава се, че след поредица атаки ООН е прибрала в свой лагер такава група хора, но от агенцията за бежанците сами признават, че хомофоби има и сред екипа, работещ там. Християните сред тях заявили, че като такива няма да разговарят и работят с гейове.