"Вземете своята съдба в ръцете си. И държавата си вземете в ръцете". Това президентът Росен Плевнелиев призова абитуриентите по време на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение.
Той им обеща, че държавата ще бъде с тях в плановете и в стремежите им.

И тази година президентската институция организира празничната вечер на зрелостниците в държавната резиденция. Преди това Плевнелиев посрещна младежите в Националния исторически музей, където се състоя официалната част от церемонията.

За първа година Министерството на труда и социалната политика е партньор в инициативата „Подкрепи една мечта".

Искам да благодаря пред всички вас за неговата (на Калфин - б.р) роля, като доказан политик на българската и европейската сцена, за пенсионната реформа, която засяга всички нас, включително и вас", заяви президентът пред абитуриентите.

Държавният глава изтъкна, че социалният министър полага много усилия, посветеност и по един диалогичен, прозрачен начин работи за това пенсионната реформа да се случи.

Плевнелиев пожела в скоро време финални, открити и продуктивни дебати в българския парламент.

Традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение от години е под егидата на президентската институция.

Президентът сподели опита си с абитуриентите, предупреждавайки ги, че един от най-грешните избори е да решат да не правят нищо и да се носят по течението ден след ден.
„Трябва да търсите възможности за личностно и кариерно развитие", мотивира ги той и им даде съвет да четат и да се образоват.

Плевнелиев зарадва зрелостниците с една добра новина. Тези, които бъдат приети във висше учебно заведение, ще получат еднократна финансова подкрепа, предоставена от дарителите. Повече информация за реда и условията ще бъде оповестена на сайта на Президентството след няколко месеца.

Тази вечер абитуриентите ще купонясват с известни български звезди.

„Днешният ден е повод да бъдете доволни от това, че завършвате много важното средно образование, че сте се преборили с живота до този момент", обърна се и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин към абитуриентите.

Той благодари на държавния глава за трайната грижа, активност и ангажимент към тези, които имат най-голяма нужда от помощ, като също обеща съдействие на младите от страна на социалното ведомство. "Да бъдат уверени, че животът зависи от тях", ги насърчи Калфин.

„Ако ви мързи, много ще ви боли. Аз ви пожелавам да сте щастливи, благодарение на двете си ръце и умните си глави", заяви зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

Стана ясно, че 49 деца искат да продължат образованието си във висше учебно заведение, а 83-ма имат желание да започнат работа. 71 зрелостници вече имат профили, предоставени на работодатели.

Поради факта, че са с увреден слух, младежите не могат да бъдат приети във всички специалности, сподели Румяна Кашева, класен ръководител на зрелостници. Един от възпитаниците й ще продължи образованието си в Националната спортна академия. В момента той е в националния отбор по ръгби.

Пред камерата на News.bg застанаха и други двама абитуриенти, които доскоро са били в класа на г-жа Кашева. Димитър ще продължи образованието си, но Ирма ще се отдаде на работата и ще помага на семейството си.

Преди да прекрачат прага на новия етап от живота си, всички те ще трябва да изчакат резултатите от матурите. В училището имат две специалности - кулинария и дървообработка. Децата излизат с професионална диплома, която им помага да се реализират по-нататък.