От днес по улиците на София ще се движат двайсет нови градски автобуса, които не само ще направят пътуването в обществения транспорт по-приятно за столичани и за самите шофьори, но и ще намалят замърсяванията на въздуха до шест пъти.

На специална церемония на столичния площад "Батенберг", където бяха паркирани и самите нови автобуси, кметът на София Йорданка Фандъкова, заедно със зам.-председателя на Столичния общински съвет Николай Стойнев и други общински съветници, служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова се похвалиха с новата придобивка в автобусния парк на столицата.
Неочаквано на събитието се появи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Двайсетте автобуса ще се движат по линията на 102, а именно от квартал "Овча купел" до "Студентски град". Важна подробност обаче е, че въпросните автобуси са само част от договорените вече общо 126 нови автобуси, които да станат част от градския транспорт на столицата.

Парите за закупуването на автобусите идват изцяло от Европа по Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 година. Сметката за тях е в размер на близо 67 млн. лева.

Автобусите са с двигатели, работещи само на природен газ, което ще намали и замърсяванията на въздуха. Всеки един от тях може да събере 150 пътници - 44 седящи и до 106 правостоящи. А сред екстрите, на които ще се радват столичани, са климатик, електронни инфомационни табла с маршрутите, както и аудиосистема за информационно обслужване на пътниците.

"До края на годината очакваме още 50 нови автобуса", обяви на церемонията столичният кмет Йорданка Фандъкова. Градоначалникът напомни, че една от целите на Столична община е именно да модернизира градския транспорт.

"След подмяната на около 90 на сто от тролейбусния парк и след новите трамваи, от днес по улиците на София ще пътуват нови 20 автобуса", се похвали още Фандъкова и пожела безаварийно пътуване на всички.

Министърката на околната среда и водите от своя страна посочи, че плащанията по ОП "Околна среда" са замразени, а служебното правителство прави всичко възможно в столицата да пристигнат и останалите 106 договорени нови автобуси. Министър Жекова посочи още, че подобни проекти за подмяна на градски транспорт има и в други големи градове на страната като Бургас, Варна и Стара Загора.

Причината пък Борисов да присъства е, че плащанията по проекта са договорени по времето на кабинета на ГЕРБ.
Беше му дадена и думата и Борисов веднага захапа политическите си опоненти, обявявайки, че преди две години опозицията в лицето на БСП не е искала да се случи този проект.
"Питаха защо ще бъдат на 100% безплатни за българите, с климатици, отопление, а няма да останат Икар - осите, които като тръгнеха от Орлов мост до Плиска още димът стоеше", припомни Борисов.

Той продължи със спомените, а именно, че преди пет години е заварил всички еврофондове за България спрени и се обърна с въпрос към настоящата екоминистърка дали сега са спрени ли плащанията по ОП "Околна среда"? "Да", извика с готовност министър Жекова.

Лидерът на ГЕРБ се похвали, че в градове, където ГЕРБ управлява два мандата като София, има 100% екологично чисто метро за над 400 000 души, има най-добрите трамваи и автобуси.

"Като станах кмет най-младият тролей в София беше по-стар от мен. Това беше транспортът в София преди 5-6 години", си спомни Борисов, след които си позволи кратка предизборна агитация.