Пауъл Точно в 17.30 българско време американският държавен секретар Колин Пауъл започна своя доклад пред Съвета за сигурност на ООН, в който с 90-минутна реч представи доказателства, за това, че Ирак не сътрудничи активно с оръжейните експерти и укрива информация за свои програми за въоръжаване.

Още в началото Пауъл представи на съвета в аудио и видео формат прихванати от разузнаването разговори между високопоставени иракски военни лица, проведени на 26 ноември 2002 г. Ясно се чува как в първата стенограма глас казва - "Евакуирайте всичко...", във вторият представен запис се издава заповед за унищожаването на неизвестна на разузнаването стенограма, която "касаела оръжията за масово поразяване и била заповед за тяхното евакуиране."
И още един звукозапис, който се отнася за тайни подвижни лаборатории за производство на биологически и химически оръжия -

"Имаме една подвижна лаборатория. Какво ще стане, ако някой я намери?", казва младши офицер.
“Нямате подвижна...”, казва с недоверчив глас висш офицер-полковник. “Обезпокоен съм. Утре ще дойда да ви видя. Всички сте оставили по нещо.”
“Не, всичко сме скрили,” отговаря младшият офицер.

складовеUS-държавният секретар показа и схеми, направени от съптникови снимки, на които се виждат складове за химически продукти. От поредицата фотоси се виждат ясно пълните складове и как няколко дни по-късно, когато към тях се отправят инспектори на ООН, те вече са празни.

За заблуда на инспекторите са работели десетки хиляди служители на иракските спецслужби, обясни Колин Пауъл.

Той подчерта, че Ирак крие информацията по домовете на някои от своите учени и ги транспортира от там, когато къщата предстои да се провери от инспекторите.

Пауъл твърди, че тези данни са получени от източник из средите на иракските учени и военни. Той каза още, че през декември на миналата година всички учени са били длъжни да се подпишат, че няма да разпространяват получената информация в противен случай иракските власти ги заплашват със смърт. Повече от 10 учени са били под домашен арест по време на работата на международните инспектори.

Освен това за един от учените инспекторите са получили свидетелство, че е мъртъв, а всъщност той си е бил жив, но скрит някъде в Ирак.

Пред Съвета за сигурност бяха представени схемите на мобилни химически лаборатории. Те представляват обикновени товарни камиони тип ТИР, но със специално оборудване, което може лесно да се замаскира. Установено е, че Ирак разполага с 18 движещи мобилни лабораториисе такива лаборатории, които е много трудно да бъдат засечени от инспекторите, тъй като работят само през нощта.

По думите на иракския източник в подвижните лаборатории Ирак произвежда спори от сибирска язва, рицин и антракс. Освен това, твърди Пауъл, страната разполага с нервно-паралитичен газ.

Разузнаването има данни, че за един месец Ирак може да произведе огромно количество биологични оръжия и което е най-важното, подчертава Пауъл, от снимка направена преди години се знае, че има разработен метод за тяхното разпръскване.

По данни на САЩ Ирак разполага с десетки хиляди бомби, които могат да бъдат превърнати в химическо оръжие, а според Пауъл връх на айсберга е било това, че инспекторите са намерили миналата седмица 20 от тези бомби.

ЗркауиПо отношение на обвиненията към Багдад, че поддържа връзка с Ал Кайда, Пауъл заяви, че тези връзки са още от началото на 90-те години. Според него Ирак има връзки и с други терористични организации - Хамас, Ислямски Джихад и кюрди. В страната се укрива един от приближените на Бин Ладен – терористът Ал Заркауи, каза още Пауъл. Неговото име се свързва с арестите през последните няколко месеца в Европа. Ал Заркауи е в основата на тази добре организирана терористична мрежа със свръзки в Германия, Великобритания, Италия, Испания, Русия и Грузия.

През 90-те години между Садам и Бин Ладен е съществувала неясна договореност в Ирак да не бъдат извършвани терористични актове, каза още Пауъл.

С всичките тези данни Ирак се поставя пред сериозна заплаха, подчерта в заключение американският държавен секретар.



Първи реакции:

Джак Стро - Чухме много тежки обвинения към Ирак, чухме каква голяма заплаха представлява този режим. Това бяха първите думи от изказването на британският външен министър Джак Стро. Резолюция 1441 беше ясно и силно послание – последен шанс за Садам. За съжаление от доклада на инспекторите и този на Колин Пауъл ни стана ясно, че Садам Хюсеин се отнесе към Резолюция 1441 като към всички резолюции на ООН до този момент, Садам застрашава всяка една държава, която се намира тук, той си играе с нашите нерви – с тези изрази Стро буквално изрази позицията на Великобритания.

Багдад каза, че не притежава оръжия за масово поразяване (ОМП) и това беше лъжа, припомни първият британски дипломат. Той попита, къде са отишли всички притежавани от Ирак ОМП, кога ще стане ясно къде са 7000 бомби, притежавани от Багдад, кога ще бъдат разрешени полетите на разузнавателните полети на самолета U-2.

Накрая Стро заяви, че може да бъде направено само едно възможно заключение – Ирак е на път да поеме всички възможни последствия, заложени в документите на Съвета за сигурност, ще бъде лесно, но погрешно ако си затворим очите пред изискванията на Резолюция 1441, подчерта Джак Стро.

Игор Иванов - Речта на Пауъл доказа, че инспекторите трябва да продължат работата си в Ирак, защото само те могат да дадат отговори на поставените от него въпроси към Ирак, отбеляза в словото си руският външен министър Игор Иванов. Инспекторите доказаха, че си вършат добре работата и затова тя трябва да продължи.

Русия смята, подчерта Иванов, че Съветът за сигурност трябва да има абсолютно цялата информация, за да отговори дали в Ирак има оръжия за масово унищожаване.

Нашите усилия трябва да бъдат насочени към обезпечаване на всички необходими условия, за да продължат инспекторите работата си. Резолюцията 1441 изисква бързи резултати, но тя няма времеви ограничения, заключи Иванов.

Дьо Вилпен - Френският външен министър Доминик дьо Вилпен заяви, че Франция не изключва използването на сила, но само, след като всичко друго възможно бъде изчистено. Вилпен подчерта, че е дна евентуална военна операция трябва да бъде под егидата на ООН.

Дипломатът изрази становище, че на ООН-инспекторите трябва да бъде дадено още време – защо да отиваме към война, когато инспекторите имат нужда от още работа, попита Вилпен.