Руското предложение за Сирия съдържа три стъпки, съобщава „Ал Джазира" като пояснява, че детайлите от него все още не са изнесени и те ще бъдат обсъждани между Държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър Сергей Лавров утре в Женева.

Ето и стъпките:

1. Сирия да разкрие количеството и местата, където се намират запасите от химически оръжия и да ги предаде под контрола на международен орган;

2. Да последва унищожение на запасите;

3. Сирия да стане пълноправен член на Организацията за забрана на химическите оръжия.

До момента всички държави са подписали Конвенцията за химически оръжия, освен 5. Сирия е една от тях. Останалите са: Египет, Северна Корея, Южен Судан и Ангола.
Две държави, Израел и Мианмар, са подписали документа, но не са го ратифицирали. Така че те не са част от конвенцията.

Ако Сирия подпише и ратифицира Конвенцията, страната ще трябва да спре производството и използването на химически оръжия, да унищожи всички съоръжения и оръжия и да допусне инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия. Вчера външният министър на Сирия Уалид ал-Моалем обяви, че неговата страна е готова да направи това.

Русия е изпратила на САЩ плана за химическите оръжия на Сирия, съобщава Интерфакс.
Руски източник е заявил за агенцията, че детайлите на плана ще бъдат обсъдени в Женева.

Междувременно САЩ натискат за резолюция на ООН, която да заплаши Сирия с военна интервенция, за да предаде химическите оръжия под международен контрол. Това предлага Кери, но той потвърди, че Русия е срещу такъв ход.

Запитан дали САЩ подкрепят резолюция на ООН, която да заплашва със сила според Глава 7 от Хартата на ООН, Кери поясни: „Нуждаем се от пълна резолюция на Съвета за сигурност с цел да има увереност, че това е силата, която трябва да има. Това е наше виждане и очевидно руснаците са на малко по-различно място. Трябва да видим, докъде можем да стигнем. Няма да преговарям това публично...".

По-рано сенаторът от Аризона Джон Маккейн критикува президента Обама за това, че не споменал сирийските бунтовници в речта си пред нацията вчера вечерта.