Комисията по защита на конкуренция в Южна Корея атакува офисите на Google в столицата Сеул през тази седмица. Това е третият обиск на главните офиси на Гугъл, който правят властите за близо година. Комисията води анти-тръстово разследване, свързано с Android, което е заведено по настояване на две корейски компании - собственици на интернет-търсачки, съобщава българският технологичен портал kaldata.com.

Главното обвинение, което се отправя към американската компания е, че Гугъл използва монополната си позиция и ограничава използването на конкурентните търсачки върху устройства на основата на "Андроид", Също така се твърди, че Гугъл принуждават местните производители на брандирани устройства на основата на Андроид да заплащат за какво ли не, включително и безплатни приложения.


От Комисията предполагат, че служителите на компаниите са унищожили важна за разследването информация, нещо което отрекоха от Гугъл. 

Според анализатори обаче нещата може би стоят по малко по-различен начин. Главно заради това, че дела на Гугъл сред пазара на търсачките на полуострова е все още малък сравнен с другите двама местни "играча", но расте. А и според тях не е за пренебрегване факта, че правителството защитава много силно местните компании от външната конкуренция и на тях са им дадени много по-големи права от тези на чуждите фирми. 

Според представители на Епъл и други компании, за чужда компания да "пробие" на корейския пазар е изключително трудно.