Съпругата на арестувания вчера Стефан Кленовски се оплака пред БНР, че е била бита и обиждана от полицаите по време на акцията в столичен МОЛ. Тя обясни, че арестът е станал пред очите на десетки деца в парти център.

В същото време пресцентърът на МВР съобщи подробности за операцията. Според тях акцията на криминалисти от сектор „Издирване" на столичната дирекция е проведена вчера следобед.

Те достигнали до информация, че издирваният с Европейска заповед за арест 46-годишен мъж ще се появи на детско парти в столичен МОЛ. Веднага били предприети действия по проучване на сградата, както и на мястото, където е организирано тържеството, поставени били секретни постове, за да наблюдават подходите към заведението.

Кленовски бил забелязан още при влизането му в търговския център. Криминалистите го спрели, легитимирали се и му поискали документ за самоличност. Личната карта, която той представил, се оказала фалшива - с негова снимка и данните от самоличността на 44-годишния му брат. Последвало задържането му, мъжът не е оказал съпротива и физическа сила спрямо него не е използвана.

Съпругата му обаче разказва пред БНР - видях мъжа ми проснат на земята, шест-седем мъже го блъскаха. По-малкото ми дете отиде при него и искаше да го целуне. Те избутаха него, напсуваха по-голямото ми дете. След което дойде по-големият син на моя мъж и каза „Добър вечер, какво става тук?", разказа тя. Но по думите й, един от полицаите блъснал младежа и му ударил шамар.

Жената беше категорична, че служителите на МВР обиждали нея и децата по време на операцията. Изплашиха 100-200 деца, заяви съпругата на Кленовкси.

Пред БНР директорът на столичната полиция старши комисар Валери Йорданов (наказан вече с порицание за акцията в Мировяне) изтъкна, че полицаите са действали съгласно закона. Той беше категоричен, че МВР служителите не са оказвали насилие. Нека не се спекулира, когато полицаите си вършат работата и задържат престъпници, призова Йорданов.

Припомняме, Стефан Кленовски е един от издирваните в рамките на операция „Шок" за източване на разплащателни сметки.

До този момент е успявал да се укрие от МВР.
Той е един от участниците в организираната престъпна група, която от м. юни 2008 г. координира и поддържа криминална дейност в Италия и други държави, свързана с поставяне на скимиращи устройства, изготвяне на клонирани карти и нерегламентирано теглене на пари. Мъжът е известен и за разпространение на фалшиви парични знаци
Италия е въвела сигнал в Шенгенската информационна система за международното му издирване с цел арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Трани от юни 2011 година.

Предстои Върховна касационна прокуратура да се произнесе по искането на Италия за екстрадирането му.