Сериозно задръстване в центъра на София предизвика проведеният спонтанен протест на еколози заради приетите промени в Закона за горите, улесняващи строителството в горски територии, съобщи репортер на news.bg.

Над 500 души взеха участие в организирания чрез Фейсбук флашмоб. Участниците скандираха "Витоша!" и "Искаме природа, не искаме закон". Събралите се издигнаха и лозунги за забрана проучването и добива на шистов газ.

Протестът се събра на кръстовището на Орлов мост и блокира булеварда и в двете посоки - към "Младост" и от "Плиска" към  центъра. Колони от коли имаше и по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и двете страни от Орлов мост.

Все по-нарастващият брой полиция и жандармерия успя да блокира половината от събралите се и с кордони ги отцепи от двете страни на булеварда.
Стотина природозащитници обаче успяха да "превземат ключовото за София кръстовище.

Полицейски кордон, конна и моторизирана полиция и "Жандармерия" бяха на мястото и неагресивно се опитаха да разчистят платното. Неагресивно бе и поведението на участниците в демонстрацията, които дори скандираха "Без агресия", а в един момент момичета и момчета започнаха да прегръщат и целуват кордона жандармеристи, който им препречваше пътя нагоре по Цариградско за евентуално шествие.

Въпреки усилията на полицаите, 40 минути след началото на протеста около 50 души все още седяха на асфалта.
Полицейска патрулка чрез мегафон предупреди, че протестът е неразрешен от властите и при нужда силите на реда ще изпълнят задълженията си, на което събралите се еколози отговориха, запявайки химна на България.

Малко по-късно, полицаи и жандармеристи започнаха на ръце да изнасят от кръстовището седналите на платното демонстранти и да ги вкарват в полицейски коли. До този момент има данни за 12 арестувани, които са отведени в 1 РПУ.

Около 21 часа - 10 минути, след като полицията предприе по-активни действия, движението по кръстовището бе напълно възстановено, а протестиращите - изтласкани от двете страни на булевард"Цариградско шосе".

Припомняме, природозащитниците се събраха в 19.30 при езерото "Ариана" в София, като идеята бе да бъде блокирано движението на Орлов мост на принципа "Флаш моб". Протестът им бе организиран във Фейсбук. Според призива за спонтанна блокада, депутатите са пренебрегнали няколкомесечни усилия на гражданите и организациите да покажат, че тези законови промени не са приемливи за обществото. Надсловът на призива е: "Да отнемем подаръка на Бойко".

Поводът е приетите по-рано днес от депутатите промени в Закона за горите, които разрешават да се строят ски-писти и лифтове без промяна на предназначението на терените. Така на практика се разрешава строеж в горски територии, като концесионерите на лифтовете и съоръженията ще могат да строят и ски-писти. Те няма да имат право да променят предназначението на терените и земята няма да се отписва от горския фонд.

Тройната коалиция правеше заменки по един аматьорски начин. Сега ГЕРБ приемат лобистки закони по един доста по-професионален начин.

Това заяви депутатът от Синята коалиция Иван Иванов, след като НС прие текстове от Закона за горите, които касаят правото на строеж върху горски територии. Той настоя президентът да наложи вето на закона в тази му част.

Преди това и червеният Петър Курумбашев отдаде дължимото на управляващите в това, че са задминали тройната коалиция с няколко обиколки.

При приемането на закони като този за горите, давате възможност министърът и неговата администрация да решават всичко, коментира и Мартин Димитров. С този закон се дава възможност на определени инвеститори да получат права по абсолютно дискриминационен принцип и модел - харесвате го, близък е до ГЕРБ, давате му, не го харесвате, не е близък до ГЕРБ, не му давате, допълни още той.

Всички сме за развитие на ски пистите, ски туризма, каза още синият лидер. Според него, ако туризмът не се развива по правилата, ще следват само скандал след скандал.

Очаквано, общините от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите" са удовлетворени от приетите промени в Закона за горите.

Според тях години наред редица български правителства са се подавали на натиска и са удовлетворявали на всички искания и нарастващи апетити на така наречените зелени природозащитници. Тези организации в продължение на години ругаха, клеветиха и откритото саботираха зимните ни курорти и за тази си дейност получаваха милиони.
Няма неправителствена организация в Европа, която с такава ярост да хули собствената си страна, убедени са в „Природата за хората и регионите".

Като аргумент те изтъкват, че нито европейската практика и нито една неправителствена организация не е обявявала за враг на природата авторитетните си зимни курорти, инвеститорите и местните власти, без да е воден диалог и да се вземат предвид аргументи, които са извън интересите на зелените организации или да се търсят балансирани решения.

Вследствие на това България, която има 40% горски територии и 120 върха над 2000 м е с едва 200 км писти и 40 лифтове съоръжения, твърдят от организацията, посочвайки, че само в Австрия има над 25 000 км писти и 4 000 лифта. От „Природата за хората и регионите" са убедени, че приетият Закон за горите дава възможност на малките общини и София да осмислят съществуването на изградените хотели, къщите за гости, спа центровете и друга туристическа инфраструктура чрез изграждането на малки природосъобразни ски зони.

Уверяват, че именно такава ще бъде новата ски зона на Витоша - с едва 17 км писти и 21 км лифтове, изградени по съществуващите трасета. Това е европейският модел за развитие на планинските региони, с който се решават важни проблеми като безработица, демографската криза, обедняване на местното население, допълват от там.