боснаСъдът за военни престъпления в Босна призна за невинни трима високопоставени босненски сърби по обвинения за престъпления срещу човечеството поради липса на доказателства, предаде „Ройтерс". Сред тях е и бившият премиер на автономната област.

Гойко Кличкович, Младен Дрляца и Йован Остойч бяха обвинени, че са участвали в заговор за прогонване на мюсюлманите от западна Босна с цел да създадат изцяло сръбска територия в началото на войната в страната.

Според съдия Зоран Бозич, прокуратурата не е успяла да докаже вината им. „Приложените доказателства не говорят за заговор", заяви магистратът, добавяйки, че обвинението не е било в състояние да докаже, че действията на обвиняемите са мащабни и систематични, а не просто поредица от инциденти. Става въпрос за атаки срещу жители на град Боснанска Крупа, които не са били сърби.

Кличкович, Дрляца и Остойч са били висши чиновници в града, когато босненските сръбски войски са затворили и убили десетки цивилни мюсюлмани.

Кличкович е най-високопоставеният от кръга на Радован Караджич, който се е изправял пред съда до този момент. Със сръбския лидер се занимава трибуналът за военни престъпления в Хага.

По време на конфликта босненските сърби преследваха представители на останалите етноси, създавайки по този начин модел на етническо прочистване, използван и от останалите групи, замесени в кървавата гражданска война.

Съдът в Сараево оправда няколко висши сръбски представители за военни престъпления поради липса на доказателства. Сред тях е и бившият министър на правосъдието Момчило Мандич.

Международните наблюдатели критикуват действията на прокуратурата, която демонстрира слаба подготовка по отделните дела. Голям проблем е и че все повече свидетели умират, емигрират или отказват да дават показания.

След войната, Кличкович за известно заемаше поста министър-председател на автономната Република Сръбска. Той изрази съболезнованията си на близките на загиналите в Боснанска Крупа, заявявайки, че много от тях са били негови съседи, приятели и колеги.

„Тези, които са извършили престъпленията, трябва да отговарят за тях и да бъдат сериозно наказани. Аз бях просто политик. По време на война господства силата и политиката остава на заден план", добави още той.