Работниците в "Кремиковци" АД са блокирали комбината и няма да пуснат собственика Прамод Митал да напусне сградата.

Около 2500 работници участват в блокадата.

Някои от работниците са се оплакали, че са били принуждавани да вземат участие в протеста, тъй като автобусът, с който е трябвало да бъдат откарани до домовете си, не е успял да тръгне, заради блокадата.

Служителите са взели това решение, след като Митал е заявил, че няма да продава комбината, съобщи БТА, цитирайки пресцентъра на КНСБ.

Опитвайки се да си пробие път през тълпата журналисти, Жеваго каза, че ще подготви за тях пресъобщение, но не уточни кога ще стане това.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че индийският бизнесмен нямал намерение да продава, а да търси инвеститори за комбината.

Митал няма да извърши действия за стабилизиране на "Кремиковци" и продължаване на работата му, се посочва още в съобщението на КНСБ.

Мениджърите на "Кремиковци" са подали оставка, добавят от синдиката.
По-рано стана ясно, че КНСБ смята да сезира прокуратура за „Кремиковци".

Непосредствено преди Жеваго на среща с премиера по същия проблем бе и лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Видях се с Жеваго, защото той влезе след мен, каза на излизане от МС Тренчев.

Да са надяваме правителството да избере възможно най-перспективния от кандидатите, заяви той, като подчерта, че синдикатите нямат предпочитания и не заемат страна.

Тренчев отбеляза, че в момента Жеваго е най-напред, имайки предвид, че е направил конкретни предложения.

Да са надяваме правителството да избере възможно най-перспективния от кандидатите.

Константин Тренчев


По въпроса за протеста в Кремиковци, той заяви, че според него протестът няма да се промени.
Той заяви, че синдикатите могат да повлияат косвено за решаване на проблема „Кремиковци", оказвайки натиск на страните да не се протакат нещата.

Изпълнителният директор на Кремиковци Александър Томов заяви по-рано днес след среща с финансовия министър Орешарски, че от тази нощ към 3.30 е формиран текст на споразумение и че всичко зависи от волята на сегашния собственик да подпише.
Изпълнителният директор на Кремиковци обаче не уточни какво съдържа споразумението.

Томов обаче бе категоричен - или ще се направят инвестициите в комбината, които са обещани и са подписани в междудържавни документи, или трябва да влезе нов инвеститор, който да ги изпълни.

Около 18.00 часа протестът приключи.

Жеваго готов да купи Кремиковци
Докато работниците блокираха Кремиковци, на разговор при премиера Станишев влезе пристигналият днес украински милиардер Константин Жеваго.

Много добре поговорихме с българското правителство. Имаме пълно разбиране за случващото се.
Това каза Константин Жеваго на излизане от МС след продължилата един час среща с премиера по въпроса за „Кремиковци".

Малко по-късно от правителствената пресслужба разпространиха официално за разговорите между Станишев и Жеаго.

Украинският бизнесмен е потвърдил принципния си интерес към покупката на металургичния комбинат „Кремиковци".

Жеваго е представил пред премиера актуалното състояние на преговорите, които води със сегашния мажоритарен собственик на металургичния комбинат „Кремиковци" Прамод Митал, като е изразил готовност, при успешна сделка, да осигури в краткосрочен план необходимите средства за функционирането на предприятието.

Той декларира, че инвеститорският му интерес към „Кремиковци" включва и изпълнение на всички задължения, включително по отношение на работещите в комбината и на екологичните изисквания за работа.

Константин Жеваго е представил пред министър-председателя опита от работата си в други европейски страни и предимствата, които би могъл да осигури на комбината в Кремиковци за повишаване на неговата ефективност и конкурентност.

Станишев категорично е подчертал важността на комбината като структуроопределящо предприятие за българската икономика и необходимостта функционирането му да бъде изцяло съобразено с всички европейски норми и изисквания.

От своя страна гостът е декларирал пред премиера готовност да информира своевременно българското правителство за развитието на преговорите за продажба на комбината.