Националната грипна епидемия се отменя. Решението на Министерство на здравеопазването влиза в сила от днес.

Причина за това е трайното намаляване на заболеваемостта в страната - към момента болни от грип са под 190 на 10 000 души.

Припомняме, след като болните от грип станаха повече от 210 на 10 000 души, Министерство на здравеопазването обяви национална грипна епидемия на 6 ноември.

Училищата останаха затворени една седмица, но от този понеделник учебните занятия отново започнаха.

В някои райони с по-висока заболеваемост местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни мерки в зависимост от конкретната ситуация.

Отмяната на националната епидемия означава, че се възстановяват плановите операции, дейността на женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.

България е взела всички противоепидеични мерки за справяне с новия грип. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) в Стокхолм.

За втори смъртен случай от новия грипен вирус съобщиха от Разград.
Още...

Европейските експерти са били на посещение в страната по покана на българските власти от 17 до 19 ноември. При проверката си те са посетили изградения в Оперативен център, РИОКОЗ, както и общо практикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА.

Екипът е дал висока оценка на създадената организация на работа във връзка с грипната епидемия и определи предприетите мерки като навременни и адекватни на ситуацията.

Експертите на Центъра препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни.

Освен това ЕЦКЗ покани българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал подобна степен на разпространение.