Жителите на кв. „Видните", с. Казичене, излязоха днес на мирен протест в памет на всички загинали на пешеходни пътеки.

Вчера инициативен комитет на живеещите в квартала разпространи в писмо исканията си за осигуряване на безопасен пешеходен маршрут до домовете им.

Те припомнят, че на 20 август т.г. при пореден тежък пътно-транспортен инцидент на пешеходната пътека на околовръстния път, разделящ с. Казичене и кв. Видните, е загинал още един техен съсед.

Протестиращите се разтревожени за децата си предвид настъпващата след две седмици нова учебна година.

„Пешеходната пътека е рискова и на нея през последните 15 години намериха смъртта си 15 наши съграждани, а още десетки са ранени. На практика в квартала и селото няма незасегнато от този сериозен проблем семейство. Въпросната пешеходна пътека е единствената ни връзка с градския транспорт, с магазини, училището, детската градина, детски площадки и др. И имайки предвид, че след броени дни започва новата учебна година сме силно разтревожени за живота и здравето на нашите деца и на нас самите. В кв. „Видните" живеят около 500 човека, от които приблизително 100 са деца и ученици. След 15 септември те ще пресичат поне по два пъти на ден пешеходната пътека убиец", притеснени са гражданите.

Още през 1996-1997 г. при изграждането на естакадата на околовръстният път по проект е планирано да се изгради и подлез, който да свързва двете населени места. Подлезът е започнат и недовършен, а след това и запечатан. Причината е, че се е появила подпочвена вода в насипа на естакадата. Поради спецификата на ландшафта имаме основание да вярваме, че този факт е абсолютно недоказан, а изтъкнатата причина е повече от съмнителна, посочват жителите на квартала.

За съжаление, настояването им за разрешаване на проблема за безопасно преминаване от квартала към селото и обратно, остава безрезултатно.

Жителите на квартал „Видните" представиха конкретни искания, за да няма повече жертви на пешеходната пътека-убиец:

1. Да се изгради нов подлез или довърши започнатия по времето на кмета г-н Софиянски;

2. Да се продължи маршрута на автобусите до кв. Видните;

3. При невъзможност да се изгради подлез да се изгради регулирано кръстовище или пешеходна пасарелка.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, жителите на квартала заплашват да преминат към гражданско неподчинение и да затворят околовръстния път за неограничено време.