Публичен регистър на всички животновъдни обекти и посещение от ветеринар на всеки месец. За това настояват Земеделското министерство и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На пресконференция в МЗХ беше представен пакет от мерки, с който да бъде се осигури безопасност на населението при достигането на продукцията до него.

Поводът да реагират са появилите се проблеми при здравеопазването на животните. Очевидно, че редица законопроекти, подзаконови нормативни актове и административни режими би следвало да бъдат направени по-строго, така че да имат един възпитателен ефект върху всички, които участват в агрохранителната верига. Крайната цел е на населението да бъде осигурена безопасност, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Тепърва предстои мерките да бъдат съгласувани и с другите заинтересовани в агрохранителната верига. Предвижда се създаване на фонд „Епизоотии" чрез изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Средствата от този фонд ще позволят бърза и адекватна реакция при новопоявили се огнища на особено опасни заразни болести при животните. МЗХ вече води преговори с Финансовото ведомство. Димитров поясни, че съществуват различни вероятности откъде ще дойдат средствата за фонда. Единият вариант е от таксите и приходите на БАБХ. Идеята е да се събират с натрупване в годините.

Предвижда се и въвеждане на многогодишна Държавна профилактична програма, която ще даде възможност допълнително да се осигурят средства и да не се стига до забавяне на редица ветеринарни мероприятия.

„Бихме искали БАБХ да има по-големи правомощия по отношение на договорите между регистриран ветеринарен лекар и фермер", посочи Димитров. Идеята е веднъж месечно ветеринарният лекар да посещава животновъдния обект, за да не се стига до случаи като този с болната крава във Варна.

Припомняме, фермер от село Млада гвардия умря от антракс, след като е ял месо от болна крава. Още 22 души бяха яли от заразеното месо, но техните проби бяха отрицателни. Миналата седмица бе открито второ огнище на антракс във Варненско - в село Бозвелийско. В община Рила пък има огнище на бруцелоза.

Другата заложена мярка е свързана с разработване и приемане на нов Закон за Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Основното е, че той ще бъде самостоятелно звено на пряко подчинение на министъра на земеделието, а не както досега - на изпълнителния директор на БАБХ. Целта е да се дава независима оценка. Държавната профилактична програма (ДПП) ще се извършва само и единствено по данните от научния анализ на Центъра за оценка на риска.

Ще се върви и към оптимизиране на Интегрираната информационна система на БАБХ, за да служи като надежден и основен инструмент пред БАБХ, Държавен фонд "Земеделие" и ЕК. Всяко животно ще има разработено електронно здравно досие.

По думите на Димитров, само за тази година са осигурени държавни помощи и плащания в размер на 310-320 млн. лв. за сектор „Животновъдство". „Мисля, че фермерите би трябвало да могат да изпълнят всички ветеринарни изисквания", подчерта той.

БАБХ и МЗХ си поставят за цел с мерките да ограничат сивия сектор, тъй като именно той създава обстановка за опасности на населението. Всяко отклонение от нормите щяло да лишава фермера от субсидиите.

Зам.-министърът на земеделието бе категоричен, че заразени храни в магазинната мрежа в България няма. Мерките обаче, по думите му, ще дадат още по-голяма сигурност на потребителя относно хранителната безопасност. Димитров подчерта, че след като един фермер не е изпълнил част от законодателството, той застрашава N брой хора по веригата. Не може единствената санкция да е около 200 лв. за това нещо, категоричен бе Димитров.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев пък посочи, че санкциите ще са такива, каквито са разписани в закона. Ако те не действат възпиращо, тогава ще бъдат променяни. Все пак той призна, че до момента не са налагани достатъчно санкции. „Проблем е това, че не са неизбежни наказанията на всички нарушаващи закона за ветеринарномедицинската дейност", коментира той, допълвайки, че без полиция и ДАИ, БАБХ не може да контролира движението на животните в страната.

Всички мерки са насочени към следващата финансова година.