Делото срещу бившия премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев за изгубени документи е възобновено. Това съобщават от Софийския градски съд. Делото е възобновено, след като е пристигнал официален отговор от Европейския парламент, че му е снет имунитетът.

Припомняме, Сергей Станишев беше обвинен още през 2010 година, че е загубил седем документа с класифицирана информация по времето, когато беше министър-председател 2005 - 2009 година.

Няколко пъти през годините съдът връща делото  в прокуратурата за доизясняване на детайлите около случая, в който Станишев е обвинен, че не е оказал достатъчна грижа за тези важни държавни документи. Делото няколко пъти не можа да тръгне и поради процесуални нарушения.

През декември 2013-та прокуратурата поиска той да бъде освободен от наказателна отговорност и вместо това да му бъде наложено административно наказание.

Производството беше спряно преди година, когато бившият премиер беше избран за евродепутат. Основание за подновяването му е решение на Европарламента от март тази година да снеме депутатския имунитет на Станишев.

През май тази година Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу Сергей Станишев.

Делото е насрочено за 28 септември.