Към активно гласуване в неделя призова президентът Росен Плевнелиев в обръщение към нацията във връзка с предстоящия вот за Европейски парламент на 25 май. Гласувайте за бъдещето на Европа, то е вашето бъдеще, какво ще бъде то зависи от всеки от нас, заяви държавният глава на гражданите.

Той отправи и специален призив към най-младите избиратели, които учат извън страната ни. Наша отговорност е младите хора да намерят възможност за реализация тук в България, по думите на Плевнелиев. Той настоя младите да участват във вота и припомни как в годините на желязната завеса поколения българи са мечтали за европейското бъдеще.

Вече 7 години българските политици обясняват ЕС през европейските фондове, калкулират плюсове и минуси, колко сме внесли и колко ползваме, кое ни се забранява и кое ни се разрешава.

На ЕС обаче, по думите на Плевнелиев, трябва да се гледа като на общност, която вярва в своята мисия, принципи и ценности.

Държавният глава припомни, че утре в деня за размисъл ще честваме най-българският празник - денят на българската просвета и култура. Този ден, по думите му, ни напомнял, че имаме исторически принос в културното развитие на Европа.

Плевнелиев припомни още, че близо половин век страната ни изкуствено е била откъсната от европейското семейство. Въпреки това ние българите не отстъпихме от историческия си идеал, категоричен е президентът.

Според него в годините на тоталитарна власт европейското е било всичко, към което страната ни се е стремила. Ние политиците все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността така по-лесно, чрез решенията на европейските институции да оправдаем грешни национални политики, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му изборите винаги ще напомнят, че евроскептицизмът, анти европейската реторика и апатията са много голяма заплаха не само за европейската интеграция, но и за демокрацията на национално ниво. ЕС според него днес повече от всякога се нуждае от допълнителна доза доверие. ЕС е изправен пред нова фаза на интеграция, която се нуждае от доверието и подкрепата на гражданите, категоричен е Росен Плевнелиев.

Според президента тези европейски избори са важни, защото ще зададат посоката на развитие на общността. ЕС е най-доброто, което Европа изпробва и изживя в последните столетия, смята президентът Плевнелиев. Нека времената на изолирани държави, железни завеси и политически репресии останат завинаги в миналото, призова държавният глава.

Нека никога не забравяме къде бяхме преди 15 години, когато във времето на силовите групировки, банковите фалити, опашките за визи, за бензин, за мляко и за хляб, ние стартирахме своя път към европейска интеграция, посочи държавният глава.

Според него членството ни в ЕС е донесло човешка свобода и перспектива за България като ползите за нас били видими и тепърва щели да стават по-видими.

400 милиона европейци имат възможност да гласуват на тези избори, изтъкна държавният глава. Аз съм убеден, че това ще бъде най-масовото и демократично събитие в европейската история до днес, убеден е президентът.

(Припомняме обаче, на проведените вчера във Великобритания евроизбори активността е около 37 процента, б.р.)

10 години след еуфорията от голямото разширяване и 6 години след началото на най-тежката финансова и икономическа криза в Европа след Втората световна война все повече правителства на държавите членки се сблъскват с тежки и сложни проблеми, които пораждат скептицизъм и разочарование, коментира президентът. По думите му европейските избори са шанс за ново начало.