Гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе „приятелски и конструктивни" разговори за дълга с лидерите на Франция и Германия, но няма признаци за пробив преди крайния срок през юни, съобщават световни агенции.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и Ципрас се „фокусираха върху желанието да се постигне споразумение по настоящата програма", за да се подкрепят гръцките финанси, заяви съветник на френския лидер.

След почти двучасови преговори тримата „се съгласиха за нуждата гръцките власти да продължат да работят с трите институции", добави източникът, имайки предвид „тройката" кредитори - ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

Гръцки правителствен източник добави, че Меркел и Оланд „разбират нуждата от дългосрочно споразумение" и обявиха, че са готови „лично да помогнат, ако е необходимо, за да се постигне споразумение скоро".

До 5 юни Гърция трябва да направи нова вноска в Международния валутен фонд. Атина иска кредиторите да отпуснат 7,2 милиарда евро по спасителната програма, но еврозоната настоява за реформена програма от страна на гръцкото правителство.

Днес Меркел заяви, че все още има много работа за вършене преди да се постигне споразумение с Гърция.

„Беше много приятелски и конструктивен разговор", каза тя преди да започне вторият ден от срещата на ЕС с държавите от Източното партньорство в Рига.

Но е ясно, че работата с трите институции трябва да продължи. Има много неща да се свършат, поясни канцлерът.

Ципрас от свoя страна каза, че е „голям оптимист".