Великобритания и САЩ съвместно ще финансират работата на ново контратерористично управление към йеменската полиция.

Това обявиха официално от канцеларията на британския премиер Гордън Браун, съобщи БиБиСи.

Двете страни се разбраха да си сътрудничат в усилията за пресичането на все по-бързо разрастващата се заплаха от атаки на ислямистки терористични групировки.

САЩ възнамерява да увеличи средствата, които отпуска за борбата с тероризма в Йемен като тяхната сума ще нарасне до 190 милиона долара през 2010 г. Миналата година за антитерористична дейност в Йемен са били изразходвани 67 милиона долара.

Изявлението на британските власти дойде малко след като президентът на САЩ Барак Обама обвини йеменска групировка, свързана с „Ал Кайда" в организацията на опита за взривяване на пътнически самолет в САЩ на Коледа.

Припомняме, вчера американският президент Барак Обама отправи обвинения към йеменското звено на терористична организация „Ал Кайда" за въоръжаване и обучаване на нигериеца, опитал се да извърши атентат в пътнически самолет.

До момента е ясно, че нигериецът е бил обучаван и оборудван от Ал-Кайда. Терористичната организация вече пое отговорност за организирането на неуспешния атентат на борда на самолет А 330.