Едно от знаковите дела на прехода завърши с оправдателни присъди. Павел Тренев, Димитър Димитров-Шашмата и още седмина души, подсъдими, че са източили 6 млн. долара от Централна кооперативна банка отърваха затвора.

Обвиненията срещу тях бяха за длъжностно присвояване като предвижданото наказание е от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Аферата датира от преди 17 години. Ответници по делото са Павел Тренев, сочен като "дилъра на кръга "Орион" и Димитър Димитров-Шашмата.
Тренев бе задържан в София на 20 април 2001 г. след петгодишно издирване, а Димитров беше екстрадиран от Венеция през декември 2000 г.
Обвиняеми по делото са още пет длъжностни лица от ЦКБ.

През 1995 г. Павел Тренев изтегля от ЦКБ три милиона, преведени там от Майкъл Чорни, и раздава част от нея на фирми, близки до вече покойния Румен Спасов, един от собствениците на „Орион комерс".

Според предварителния замисъл е трябвало половината от сумата да бъде представена пред БНБ като уставен капитал на Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ), за да може тя да получи лиценз, след което парите да бъдат върнати на Чорни. БЗПБ е свързана с кръга „Орион" и Жан Виденов, който по онова време е премиер.

Адвокат Тодор Батков заявява по време на процеса, че Чорни е имал близки контакти с Шашмата. Семействата им са били в близки отношения и вероятно двамата са имали общ бизнес. Впоследствие Димитров свързва олигарха с Павел Тренев.

Чорни е помолен „да помогне на една банка" да получи лиценз като предостави за няколко дни свои пари, които впоследствие да му бъдат върнати. При разговорите Тренев се е представил за управител на ЦКБ, без дори да е неин служител.

Уговорката е била руският бизнесмен да получава 1% лихва. В ЦКБ са пристигнали два транша по 3 млн. долара. Единият е преведен от „Блонд инвестмънт" през Суис банк, Ню Йорк. Другият - от банка „Менатеп". В банковите нареждания не е бил посочен получател. Когато Павел Тренев изтегля сумата в брой, в ЦКБ не са се съмнявали, че парите са за него, тъй като той седмица по-рано е заявил в банката, че чака транш от 3 милиона долара от Суис банк.

Половината от парите на Чорни са постъпили в набирателната сметка на БЗПБ в Първа частна банка, другите 3 милиона долара обаче отишли в различни фирми от кръга „Орион". Тъй като сумата не е била върната в уговорения срок, на 15 май 1995 г. финансистът на Чорни Джоузеф Карам се е срещнал с шефа на ЦКБ Георги Георгиев. Карам го е принудил да се подпише, че банката дължи 6 милиона на Чорни.

Тренев е бил закаран в дома на Чорни в Израел, за да даде обяснения къде са милионите.
Впоследствие той взема заеми от престъпни фигури, финансисти и политици. След като събира 3 млн. долара, той се укрива до ареста му през 2001 г.

През 2000 г., със заповед на тогавашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, Чорни е изгонен от България, тъй като и свързан с международния престъпен бизнес и представлява заплаха за националната сигурност.

През юли 2012 г., осем години след началото на делото за милионите на Чорни, процесът за измама срещу Тренев и Димитров е частично прекратен поради изтичане на давност.

След 9 години лутане по съдебните зали съдът счете, че не са събрани необходимите по обем доказателства, удостоверяващи тяхната вина. Съдия Петя Крънчева се мотивира, че подсъдимите не са имали съзнанието ,че въпросните пари са били на Михаил Чорни и не доказано, че те са извършвали действия с тях.
„След 9-годишна сага, истината излезе така, както сочат фактите", заяви съдия Крънчева и добави: „Тези факти не обуславят съставомерност на обвинението от обективна и субективна страна".

„За съжаление трябваше да се сблъскате с тази доста продължителна сага, но истината възтържествува", заяви още съдия Петя Крънчева. Тя измени мерките за неотклонение на подсъдимите от „парична гаранция" в най-леката - „подписка".

Павел Тренев пък съвсем спокойно вече може да напуска страната, след като съдът отмени забраната, наложена му през 2004 година.
Той обаче, така или иначе от 2004 година е в неизвестност и дори и служебният му адвокат Сава Гергинов никога не се е чувал с него.
Пред медиите той коментира, че за миг през миналата година си е помислил, че го е открил в избирателните листи в Чикаго, но се оказало, че е просто съвпадение на имената.

Гергинов не скри радостта си, че истината е възтържествувала. Той изтъкна, че процесът е бил изключително дълъг и мъчителен и е бил построен върху един изключително хаотичен обвинителен акт. „Такова непознаване на закона е шокиращо, но травмата на всеки един от подсъдимите през този дълъг период никой няма да може да възстанови", заяви адвокатът.

Когато за първи път видял делото и обвинителния акт, той изпаднал в шок. Самото дело включвало 37 тома с доказателства, а обвинителният акт - 80-100 листа. Адвокат Гергинов е загубил бройката и на прокуторите, които се смениха по делото, като си спомни само за 5-6.

След присъдата подсъдимите запазиха пълно мълчание. Единствено Димитър Димитров-Шашмата се съгласи да каже 2 приказки. Той обясни, че никога и за нищо не е бил виновен и затова няма какво да коментира. „Не ме интересува нищо повече", заяви той. Запитан защо се оказва на подсъдимата скамейка, той препоръча: „Обърнете се към прокуратурата".

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок, а мерките за неотклоненеие са едноседмични.