Занапред специалните служби ще се отчитат пред парламента. Те ще докладват и за финансите си.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Те за пореден пленарен ден удължиха заседанието, като този път причината е приемане на Закона за НСО.

Законът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност е първият от пакета с четири законопроекта, касаещи сферата на националната сигурност, внесени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Законът развива заложеното в Стратегията за национална сигурност виждане за разузнавателната общност у нас. Включва се текст, предвиждащ упражняването на парламентарен контрол върху управлението и изразходването на средства от страна на службите, извършващи разузнавателна дейност.

Контролната функция ще бъде възложена на парламентарна комисия. Законът задължава правителството да създаде механизъм за граждански контрол върху службите чрез провеждане на консултации с граждански организации.

Предвижда се шефовете на ДАНС и на разузнаването да представят на Министерски съвет годишни отчетни доклади за предходната година до 31 март.