В Булгар (на 140км от татарската столица Казан) бяха проведени тържества, организирани по случай внасянето на Българския историко-археологически комплекс в списъка на Всмирното наследство на ЮНЕСКО, съобщи агенция Регнум.

Заслугата е преди всичко на бившия президент и сегашен държавен съветник на Татарстан Минтимер Шаймиев, който поздрави официално гостите.

За събитието специално пристигна и Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Ние с Минтимер Шаймиев сме добри приятели. Много пъти сме се срещали и съм му обещала, когато Булгар бъде включен в списъка на ЮНЕСКО, лично да дойда и това вече е факт. Искам да отдам дължимото на свършената работа. Това е ярък пример за съхраняване на традициите. Вие трябва да сте горди с културното си многообразие, едновременно с това сте и пример за толерантност. Сега се нуждаем от диалог на културите, от културна грамотност по отношение на съхраняването на наследството", заяви Ирина Бокова.

"Това е великолепен паметник, той вече принадлежи на целия свят, а не само на вас. И вие имате нова отговорност - да го съхраните и да продължите работата по съхраняването на историческите паметници, предавайки ги на новите поколения с послание за уважение и толерантност. Благодаря ви за всичко!", резюмира тя.

Домакинът от своя страна се обърна към Бокова с думите: "Днес е голям празник. Осъществи се мечтата на нашия народ - Българският историко-археологически комплекс беше включен през месец юни т.г. в списъка на ЮНЕСКО. Това е нашата история. Поздравявам Ви от цялата си душа с празника от името на президента на Татарстан и държавните органи на Републиката".

Той благодари на Ирина Бокова за това, че е дошла лично в Републиката да връчи сертификата, "което е свидетелство за уважението към Татарстан и неговия многонационален народ", пише "Татар-информ".

Почетни гости на празника станаха и други хора, помогнали на Минтимер Шаймиев да осъществи "мечтата на нашия народ": постоянният представител на Руската Федерация в ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова, директорът на Арабския световен регионален център за световното наследство Мунир Бушенаки, отговорният секретар на руската комисия за световно наследство Григорий Орджоникидзе, помощникът на президента на Татарстан и изпълнителен директор на Фондация «Възраждане» Татяна Ларионова, министърът на културата Айрат Сигбатулин.