Пет килограма опиум са разкрили антимафиоти при съвместна операция, проведена вчера от служителите на ГДБОП, колегите им от сектора в Хасково, Второ РУ-СДВР и митничари от Митница-Свиленград. Двама души са арестувани.

Късно снощи към 22.45 часа на ГКПП-Капитан Андреево на влизане в България, е спрян автобус с турска регистрация, превозвал пътници по линията Истанбул-София.

Предприета е щателна митническа проверка на автобуса, управляван от 50-годишен турски гражданин, който е и негов собственик.

В хода на проверката в спалното помещение на автобуса е открита найлонова торба с четири пакета, плътно опаковани с тиксо.

Първоначалният преглед на съдържанието им - 5 кг сухо, смолисто, тъмнокафяво вещество насочил екипа към естеството на наркотика - опиум. По-късно наркополевият тест, потвърдил показателите за този вид упойващо вещество.

Наркотикът е бил скрит в спалната кабина на автобуса от водача, който го получил в Истанбул от неизвестен турски гражданин.

Задачата на шофьора била да транспортира опиума до София и да го предаде на получател в столицата.

При допълнителната работа по случая е установен и получателят на 5-килограмовата наркопратка - С.Ш. - български гражданин от ирански произход.

Днес той е задържан от антимафиоти от ГДБОП в момента на получаване на пакета.