Директорът на парк „Витоша" Тома Белев не е получил заповед за уволнение. Това съобщи той самият пред news.bg.

Това обаче в никакъв случай не означава, че такава заповед няма, коментира директорът. Белев уточни, че ако такава съществува, тя трябва да бъде подписана от директора на националното управление по горите Стефан Юруков, който обаче не е в България.

Припомняме, в края на миналата седмица се появиха слухове, че Белев, заедно с още двама свои колеги - директорите на парковете „Врачански Балкан" и „Странджа,  ще бъдат отстрани от заеманите постове.

За това потвърди независимия депутат Мария Капон, според която заповеди за уволнение са изготвени, но ще бъдат връчени, когато Юруков се върне у нас.

Белев каза още, че няма обяснение за случващото се. Той припомни казаното по-рано днес пред БНР от зам.-директора на Агенцията по горите Росен Попсавов, според който от инспектората на ДАГ в трите парка е извършена проверка..

По думите на Попсавов направените констатации от нея дават основания за налагане на дисциплинарни наказания за директорите.

На въпрос какво е това нарушение, установено от проверката и какво съответно ще бъде наказанието за тримата директори Белев отговори, че на Попсавов са били зададени същите въпроси. Отговорът от зам.-шефа на Агенццията бил „Не си спомням точно".

Тома Белев коментира още, че няма никакво причина да бъде уволнен и подчерта, че дори да има констатирани нарушения от проверката, те не са основание за отстраняването му от длъжност. Той подчерта, че паркът е може би една от малкото структури към държавна институция, която е получавала многократно финансиране от европейските фондове.

Това безспорно е едно доказателство за работата ни, каза още  Белев.

Запитан какво развитие очаква от тук нататък, директорът на парк Витоша заяви, че окончателно ще стане ясно дали е уволнен в началото на другата седмица, когато Юруков ще се върне в България.

Припомняме, по-късно днес природозащитници ще протестират  пред Министерския съвет против евентуалните уволнения на тримата директори.

Те поискаха и намесата на премиера Сергей Станишев и оставката на председателя на Агенцията по горите Стефан Юруков.