Цехът за производство на дървени въглища в хисарското село Красново временно е затворен. Решението на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), съобщава БНР.

Припомняме, цехът обгазяваше селото и местните жители се разбунтуваха. Те твърдят, че димът е толкова силен, че дишането им се затруднява. Има ръст и на дихателните заболявания.

Жителите на хисарското село се оплакват от лошия въздух в района в продължение на години. През лятото на миналата година над 100 души от Красново протестираха с искане да бъде затворен производственият цех за дървени въглища. Местните се оплакват, че от тогава фирмата работи предимно нощем, а задушливите газове се стелят над селото от рано сутрин и тровят всичко наоколо.

Експертката в регионалната екоинспекция Марияна Кондаклиева обясни, че предписанието им е производствената дейност да се преустанови до привеждане в съответствие. Това, по думите й, означава, че фирмата трябва да извърши съответните технически промени по съоръженията и след приключването им да се извършат контролни измервания. С тях те трябва да докажат, че нормите се спазват.

С един месец разполага фирма „АЕБО - С" ЕООД, за да отстрани нередностите. Те са били констатирани при проверката на място в средата на септември. Тогава във въздуха са измерени превишения от 13,5 пъти над нормата на въглероден оксид, който се отделя при обработката на дървени въглища.

От своя страна управителят на фирмата Борис Попчев заяви, че инсталациите в цеха работят с намален капацитет. Той обясни, че подобряват горивния процес, за да намалят вредните емисии на въглеродния оксид. Попчев посочи, че ще правят и денонощни замервания, но нормите били много ниски и на практика неизпълними. Управителят е категоричен, че като сериозна фирма ще изпълнят предписанията. За това обаче било необходимо да съкратят част от работниците.

В момента в цеха работят 15 души, от които 11 са цигани.

Борис Попчев смята, че атаките срещу фирмата му са предизборни и са подклаждани от местна жителка, чиито съпруг е кандидат за кмет на селото.