Правим всичко възможно да запушим „течовете" и неправомерните харчове в държавата.

Това заяви социалният министър Тотю Младенов в ефира на БиТиВи.

Думата замразявам не присъства сред мерките за справяне с кризата, стана ясно от разговора.

Най-големият проблем в момента е безработицата, отбеляза министърът.

Няколко са каналите, по които ще се работи за справяне с него - размразяване на средствата от еврофондовете, оперативната програма „Човешки ресурси" ( по тази програма до 2013 година има за усвояване над 2 млрд. лв.), ефективност в изразходването на бюджетните пари.

Много чувствителна е темата за тавана на пенсиите, изтъкна Тотю Младенов. „ За новите пенсионери, които ще се пенсионират след 2010 година - за тях няма да има таван на пенсиите. Това е единственият начин да мотивираме сегашните работещи да се осигуряват на реалната заплата, която получават.", допълни той.

Още следващата седмица ще бъде свикан Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика. В него ще участват синдикатите, работодателите, както и представители от научните среди.

Целта е да се очертае какво е постигнато досега от началото на пенсионната реформа през тези години и да се види какво е сегашното състояние на база на демографската криза, която се очертава, разясни министърът.

По думите му пенсионната реформа не трябва да се прави на парче и  чрез този консултативен съвет ще се обсъдят мерките, за да вземат решения.

„Още следващата година, сядаме на масата на преговорите със синдикати и работодатели по нова политика по доходите за увеличаване на ниските доходи", добави още Тотю Младенов.