Пациенти, претърпели трансплантации, започват да отхвърлят органите след замяна на предписаните им лекарства с генерични имуносупресивни медикаменти.

Това обявиха на пресконференция от Националната асоциация на трансплантираните, Алианс на трансплантираните и оперираните и Българска асоциация за закрила на пациентите.

В нея взеха участие и лекари от болница „Св. Екатерина". Всички те бяха единодушни, че заместващите препарати създават риск за здравето и живота на пациентите.

Припомняме, комисията по позитивния лекарствен списък публикува изменение на списъка, с което вписа нови генерични препарати с по-ниски цени. Тъй като НЗОК финансира на 100% само цената на най-евтиния продукт от дадена група, трансплантираните пациенти, които използват което и да е от другите лекарства в групата, ще трябва да сменят терапията си или да доплащат за досегашната си терапия.

Евгени Георгиев, председател на Алианс на трансплантираните и оперираните, който е с трансплантирано сърце, разказа, че състоянието му се е влошило след преминаването на генерици. Откакто започнахме да пием иноватини лекарства се вижда какво се случва. Започнахме да отхвърляме органите, посочи той.

Георгиев коментира и думите на здравния министър по време на петъчния парламентарен контрол. Тогава Стефан Константинов увери, че генериците по никакъв начин не поставят здравето на трансплантираните в риск и подчерта, че те съдържат същата активна субстанция както и оригиналният продукт.

Ние не сме на това мнение, атакува думите на здравния министър Георгиев. Заедно с представители на други пациентски организации той набеляза основните проблеми, произтичащи от замяната на оригиналния продукт с генерик. На първо място заместващите препарати не са тествани на трансплантирани пациенти и деца, тоест липсват проучвания за евентуални негативния ефекти. По данни на Георгиев има и смъртен случай на дете, което е починало след преминаване на по-евтиното лечение.

Доводът, че преминаването към лечение с имуносупресори е по-евтин на държавата също беше силно атакуван от пациентските организации и от лекари.

Д-р Незабравка Чилингирова от болница „Св. Екатерина", отговаряща за списъка с пациентите, нуждаещи се от присаждане, съобщи, че през последните три години има зачестяване на случаите на отхвърляне на органи. По думите й рискът е особено голям при сърдечно трансплантирани, както и когато генерикът започне да се приема веднага след операцията.

Неприятни последици за здравето на болните се крият и в смяната на една терапия с друга. Според специалиста последващото лечение на усложненията струва в пъти по-скъпо на държавата. Д-р Чилингирова бе категорична, че лечението с генерици е икономически неизгодно за здравните институции.

Ние не сме против генериците изобщо, а против системата, която безконтролно и безотговорно ги допуска без критерии за безопасност и ефикасност, заяви Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.

Той добави, че преди да бъде предписано едно лекарство то трябва да бъде с доказана биоеквивалентност, както и да се изясни по какъв начин продуктът си взаимодейства с други лекарства. В тази връзка отново беше подчертано, че генериците са иновативни продукти, използват се едва от 10-20 години и липсват клинични проучвания за ефекта им в дългосрочен план върху трансплантираните пациенти.