Докато тропическата буря Айзък приближава Флорида още три щата в САЩ - Луизиана, Мисисипи и Алабама последваха примера на Флорида и обявиха извънредно положение, съобщава Би Би Си.

Припомняме, вчера властите във Флорида обявиха извънредно положение заради наближаващата буря, която се очаква да се превърне в ураган.

Жителите на южната част на Флорида вече започнаха да усещат първите ефекти от Айзък, който се насочва към САЩ. Хиляди жители на щата останаха без електричество. Стотици полети са отменени, а производството на нефт и газ - прекратено заради бурята, която вече уби най-малко шест души в Хаити.

Заради Айзък Републиканската партия забави с един ден започването на конгреса си.

Губернаторът на Алабама Робърт Бентли отмени посещението си на Конгреса, който ще се проведе в град Тампа, Флорида. Губернаторът на Луизиана Боби Джиндал също може да направи това заради подготовката на спешни мерки заради тропическата буря.

От Националния център за наблюдение на ураганите съобщиха, че в 00:00 часа в понеделник, Айзък се движи със скорост от 105 км/час и може да достигне силата на ураган през следващите 24 часа.

Подхранен от топлите води на Мексиканския залив, Айзък се очаква да достигне до силата на ураган от Категория 2 с ветровете със скорост от 170 км/час и да направи първото си появяване на суша във вторник или сряда, някъде между Флорида и Луизиана.

Възможно е Айзък да удари и Ню Орлиънс - седем години след опустошителния ураган Катрина.

Ураганът вече мина през Хаити, Доминиканската република и Куба. Властите там съобщиха за няколко жертви, но се предполага, че броят им ще нарасне.