Гражданите на англоезичните страни са по-дружелюбни, добри и щедри отколкото в други части на планетата. Това сочи изследване, проведено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, пишат чужди медии.

Списъкът на най-добрите страни се възглавява от САЩ. В класацията следват Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и Великобритания.

Изследвано е как жителите на различните страни се отнасят към другите членове на обществото, готови ли са да станат доброволци, дават ли средства за благотворителност и помагали ли са на непознати хора в последно време - например да напазаруват, да помагат за децата.

Изследването констатира, че 60 % от населението в САЩ е готово да се притече в помощ на нуждаещи се, докато във Великобритания този процент е 57.

В дъното на списъка са Русия, Китай и Индия. Само на 23 % от руските граждани е свойствено да проявяват доброта по отношение на другите членове на обществото.

Според класацията най-озлобените хора живеят в Гърция. Там само 13 % от гражданите заявяват, че са готови да помогнат на другите хора.

ОИСР е изследвало също колко време гражданите работят. Установено е, че най-много време за основната работа, която е източник на доходи, отделят японците - 6,5 часа. В класацията на работохолиците следват корейци, мексиканци и китайци. Най-малко се трудят датчани, белгийци, холандци, германци и австралийци. Те са готови да прекарват средно в офисите 3,5 часа.

Що се отнася до труда, който не се заплаща като домакинска работа, включваща чистене на дома и готвене, най-много време за това отделят мексиканците - 4 часа, а най-малко корейците - 2 часа.

Най-много време за готвене на ден отделят турците - над 3 часа, а най-малко американците - само 30 минути. Американците губят и най-малко време за хранене на ден - 80 минути.

Най-много време за пазаруване отделят французите - 32 минути, германците - 31 минути, канадците - 30 минути, а най-малко - корейците - 13 минути, турците - 14 минути и португалците - 17 минути.