Не се отказваме от покупката на нов тип боен самолет. Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от червения депутат Ангел Найденов.

Той призна, че имаме нужда от нов самолет. Покупката му щяла да залегне в националната програма за отбранителна политика до 2020. Тази програма щяла да бъде представена до март за одобрение от кабинета.

Не е ясно обаче дали ще се сдобием с новата машина до края на 2015-а. Проектът е в своята заключителна фаза и ще бъде готов през идния месец, каза Ненчев. Дали ще имаме нов боен самолет зависело, по мнението на военния министър, от волята на българските институции и от възможността на финансите ни. Ще търсим най-добрите условия за придобиване на новия боен самолет.

Трябвало да се направи анализ на ресурсите, които ще са нужни за ремонт и за обучение на пилотите, както и на останалите допълнителни разходи, които щели да възникнат при покупката на боен самолет. Несъмнено нуждата е остра от това и аз ще направя всичко възможно в рамките на следващите месеци да представя проект в тази посока, обеща военният министър.

Ангел Найденов бе доволен, че все пак имало някаква насока, в която можели да се разположат усилията за превъоръжаването на ВВС. Според социалиста обаче едва ли щяло да се намерят пари заради политиката на рестрикции на управлението.

Червеният депутат поиска да се изясни пред обществото, че идеята за нов боен самолет не е „приумица на шепа генерали да си купят скъпо струващи играчки във вид на въоръжение и бойна техника". Найденов настоява да не се мисли и за комисионните при сделката за самолета.

Страната ни води преговори с всички партньори в НАТО и по специално със САЩ с искане за дарение на бойни самолети, стана ясно още от думите на министъра на отбраната, след като независимият народен представител Велизар Енчев поиска да разбере от военния ни министър защо в края на миналата година южната ни съседка Гърция е получила като дарение от САЩ 460 гъсенични бронемашини от складовете на американските сухопътни сили, а България не може да се възползва от подобна възможност.

Енчев попита още защо до този момент най-бедната държава в Европейския съюз - визирайки България, е пренебрегната от всички партньори от НАТО при предоставяне на военна техника. „Какви стъпки са предприети, за да получим като дарения бойни ескадрили, използвани от САЩ. Водят ли се преговори и ако не, кога ще започнат", запита депутатът.

Във въпроса си той коментира, че в условия на икономическа и военна криза е недопустимо да се говори за закупуване на нови бойни самолети за 1 млрд. лева, каквато готовност министър Ненчев вече заяви.

Военният министър обаче не се съгласи с тезата на Енчев, че страната ни е пренебрегната от всички партньори в НАТО. Ненчев се зарече още, че страната ни работи с партньорите си в НАТО и САЩ в посока за придобиване на бойни самолети.

„Независимо дали ще получим бойни самолети от САЩ или ще закупим нови, това не отнема нашите ангажименти за поддръжката на това ново съоръжение", увери министър Ненчев.
Според него обаче нуждата от превъоръжаване на армията ни не се дължи само на липса за финансови възможности. „Доказателство за това е периодът от 2004 година, когато са похарчени значителни средства от бюджета - над 1,8 млрд. лева, без да има голям ефект и да има нови способности", отбеляза още министърът на отбраната.