Близо две седмици след началото на протестите срещу преустройството на парка "Гези" в Истанбул правителството в Анкара предложило провеждане на референдум за спорния проект, предаде АП.

Заместник-председателят и говорител на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик обяви това след днешната първа срещу между премиера Реджеп Тайип Ердоган и представители на демонстрантите.

Челик добави, че срутването на Културния център „Ататюрк" няма да бъде включено в референдума, тъй като сградата не е достатъчно укрепена, за да оцелее при земетресение.

По думите му референдума ще бъде само за Истанбул.

Турските власти реагираха твърдо на протестите. Изявлението на Челик е първи голям жест на турското правителство за намиране на изход от кризата, отбелязва АП.

В същото време говорителят на ПСР призова протестиращите да напуснат незабавно парк "Гези" в Истанбул. На Тексим и в Анкара протестиращите останаха до късно през нощта.

По-рано стана известно, че полицията е арестувала около 90 от протестиращите.

Полицията в Анкара атакува със сълзотворен газ и водния оръдия група от 500 протестиращи, след като те направиха барикади с камъни и пътни знаци, отбелязва „Хюриет". Като цяло протестите бяха мирни в турската столица.

Хиляди се събраха в парка „Кугулу" в центъра на града в подкрепа на демонстрациите в парка „Гези". Малка група от парка до булевард „Кенеди", разположен близо до американското посолство, започна да изгражда барикади, за да предотвратят преминаването на бронирани полицейски автомобили с водни оръдия.